Asigurarea obligatorie a masinii se scumpeste, de anul viitor, cu circa 35%. Tarifele anuntate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor vor putea majorate sau reduse cu 10% de companiile din piata.

Presiunile societatilor de asigurari au dat rezultate: asigurarile obligatorii auto cu valabilitate pe teritoriul tarii – RCA – si cele valabile in strainatate – Carte Verde – nu se vor unifica de anul viitor, masura fiind amanata in 2007. Cu toate acestea, soferii romani nu scapa de scumpiri. Tarifele RCA pentru 2005 cresc cu circa 35%.

Majorarea tine cont de inflatie, de cresterea ratei daunei si a limitelor pana la care asiguratorii va trebui sa acorde despagubiri. La nivelul primelor stabilit de CSA, companiile de asigurari vor putea adauga sau scadea, in premiera anul viitor, cel mult 10%. Din 2006, au mana libera sa aplice un procentaj maxim de 20% in plus si 10% in minus.

Desi oficialii CSA promisesera ca nu vor mai lasa piata sa astepte reglementarile anuale pana in ultimele zile din decembrie, vestea scumpirii a ajuns la proprietarii romani de autovehicule abia saptamana aceasta, dupa ultimul tur al alegerilor. Ca in fiecare an, si normele dupa care se vor incheia in 2005 asigurarile RCA si vor fi autorizate companiile de profil apar, astfel, tot cu intarziere.

"Suntem nemultumiti. Normele trebuia sa fie date inca din luna octombrie. Vom avea, din nou, doar cateva zile sa pregatim campania", spune Viorel Vasilascu, director la Interamerican.

Asiguratorii sunt deranjati si de faptul ca normele nu interzic in mod explicit reducerile de prime mascate in bonuri de benzina sau alte "premii" si ca propunerea de autorizare a tuturor companiilor in aceeasi zi, astfel incat nimeni sa nu fie defavorizat "la start", a fost respinsa de CSA.

Intarzierea normelor creeaza si mai multe probleme, in conditiile in care regulile pentru asigurarile RCA se schimba destul de mult de anul viitor. In afara liberalizarii partiale a tarifelor, piata va experimenta si "spargerea" anului calendaristic in functie de care se incheie polita. Astfel, contractele vor fi semnate oricand pe parcursul anului, cu o valabilitate de sase luni sau un an.

Schimbarea, gandita cu scopul de a disipa datele de incheiere a politelor de-a lungul anului si de a elimina astfel "campaniile" cu tombole si alte premii din decembrie, nu este lipsita de complicatii. La finele fiecarui an, CSA si asiguratorii va trebui sa anunte doua serii de tarife, pentru urmatorii doi ani.

Ambele se vor aplica, spre exemplu, pentru un contract incheiat din aprilie 2005 pana in aprilie 2006. Imposibilitatea de a incheia la finele acestui an polite pe doua sau trei luni va impiedica un asigurat sa isi planifice contractarea politei anuale in februarie sau martie 2005, daca mizeaza pe venituri mai mari in aceea perioada.

Si mai neclara este situatia politelor RCA care vor ramane valabile mai multe luni din 2007, cand, teoretic, polita RCA ar trebui unificata cu asigurarea Carte Verde.

Cresc despagubirile maxime

2005

• 3.000.000.000 lei, indiferent de numarul persoanelor pagubite, pentru pagube materiale de peste 1.000.000 lei;

• pana la 1.000.000.000 lei de persoana, dar nu mai mult de 5.000.000.000 lei, indiferent de numarul persoanelor accidentate, pentru vatamari corporale sau de deces

2006

• 4.000.000.000 lei, indiferent de numarul persoanelor pagubite pentru pagube materiale de peste 1.000.000 lei;

• pana la 2.000.000.000 lei de persoana, dar nu mai mult de 10.000.000.000 lei, indiferent de numarul persoanelor accidentate, pentru vatamari corporale sau de deces