Sub acoperirea “interesului national”, au aparut cartoforii politici cu jartiera. Personaje sinistre, pe care doar intimplarea si un noroc chior i-au adus in pozitia de jucatori. Sint doi pokeristi la masa de joc. Al treilea sta si pindeste. Unul insa parca ii intrece in abjectie pe toti. Am putea sa ne imaginam chiar un concurs de “miss cocota alegerilor 2004”.

Coronita cu stelute as aseza-o pe capatina liderului PUR. Cele mai complicate piruete, pozitii bizare si acrobatii le-a executat zilele acestea Dan Voiculescu. As exagera, cred, daca l-as numi politician sau lider. E un pokerist politic pursinge. Partidul sau nici macar n-a participat la alegeri. PUR a intrat in parlament injectat in venele PSD.

Fara o gazda generoasa, parazitul PUR si-ar fi dat, probabil, duhul dupa alegerile din 28 noiembrie, iar cei 30 de bacili nu ar fi incubat acum in parlament. Nastase ar fi trebui sa-si dea seama ca micuta lighioana politica pe care a ajutat-o sa treaca pragul parlamentului e infestata cu virusul tradarii.

Cum a simtit caldura parlamentului, Voiculescu s-a evaporat din singele PSD si, topaind in zigzag pe holurile Senatului, si-a declarat, a doua zi dupa alegeri, “independenta politica si doctrinara”.

Daca veti urmari traseul lui Voiculescu, e imposibil sa nu va ginditi la o dama de companie nehotarita: ba facind trotuarul in fata sediului PSD, ba dansind pe masa Aliantei, ba imaginind scene perverse cu toti in acelasi pat.

De fapt, ce face domnul Voiculescu? La fel cum negociaza un contract la Grivco, la fel cum si-a arvunit membrii de partid, obligindu-i sa semneze contracte de “fidelitate”, la fel cum si-a negociat, cit s-a aflat la guvernare alaturi de PSD, un minister banos, tot asa va scoate la mezat si cele 30 de mandate din parlament. Cine cumpara, cit ofera, ce ministere da la schimb.

In locul Aliantei, i-as oferi o usa-n nas. N-are decit sa voteze PUR impotriva si sa trinteasca in parlament un eventual guvern condus de Alianta. Sa vedem, au curaj sa declanseze anticipate? Evident ca nu. Pentru Voiculescu, ca si pentru Marko Bela, anticipatele sint ca un vis urit in care se face ca nu mai pupa parlament. De aceea, pokerul jucat in aceste zile e la cacealma.

Voiculescu are in mina niste juveti amariti si doar Antena 1 ce ar mai fi o carte tare. De fapt, ce nevoie ar avea Alianta de PUR? Voiculescu ar atirna ca o piatra de moara de gitul guvernului. Imaginea de partid al Securitatii si trecutul tenebros al liderului sau ar macula rapid un eventual executiv coagulat in jurul Aliantei.

N-am intoarce in zona gri, in obscuritatea aranjamentelor de tip reesalonari contra sprijin parlamentar, contracte subterane cu statul, ministere vampirizate de off-shore-uri sau te miri ce. Decomunizarea la care viseaza Basescu cind sta in fata oglinzii ar fi total compromisa. Multi se uita muti de admiratie in gura cartoforilor-sefi - Voiculescu si Marko Bela - si exclama: “Dom’le, joaca tare.

Sint la mina lor”. Nu joaca deloc tare, ci murdar, meschin, ingrozitor de cinic si neprincipial. Or, se poate face politica si decent. Cu ceva ramasite de bun-simt. Nu politica in sine e de moravuri usoare, ci pateticii si ridicolii acestor zile care, “in numele interesului national”, isi ridica poalele in cap.