In citeva zile se va definitiva transformarea clubului in societate pe actiuni, dar procentele au fost deja stabilite. Sefii clubului s-au reunit aseara pentru a definitiva noua societate pe actiuni. Acestia sint dispusi sa intre cu cite un milion de dolari in afacere pentru a primi fiecare cite 10 procente.

10 milioane de dolari reprezinta suma la care clubul Dinamo a fost evaluat de actualii conducatori. Fostii dinamovisti, Florin Prunea si Ionut Lupescu, cred ca graba cu care clubul din Stefan cel Mare se transforma in societate de actiuni este cauzata de "schimbarea puterii politice".

"Stam la discutii, in loc sa punem bani si sa aducem jucatori de valoare! Dinamo a trecut prin perioade dificile si nu mi se pare normal ca acum, cind exista oameni de afaceri dispusi sa finanteze, nu se face mai repede societatea pe actiuni", declara Gigi Netoiu in luna martie a acestui an. Au trecut de atunci 9 luni, iar acum dorinta vicepresedintelui dinamovist a inceput sa prinda contur.

Prima discutie serioasa vizavi de aceasta problema a aparut saptamina trecuta, atunci cind s-a reunit Comitetul Director al clubului. Din cite se pare partile au ajuns la un acord, conducatorii celor din Stefan cel Mare hotarind sa faca societatea pe actiuni. In acest moment, FC Dinamo functioneaza ca o societate nonprofit, Dinamo 2001 SRL.

Negocierile au demarat ieri la ora 17:00 la sediul lui Computerland. Alb-rosiii doresc sa devina actionari la echipa lui Andone chiar din aceasta iarna. 8 dintre sefii clubului si-au aratat disponibilitatea sa investeasca in aceasta firma: Nicolae Badea, Gigi Netoiu, Cristi Borcea, Vladimir Cohn, Bagher Karimzadeh, Petre Badea, Vasile Turcu si Constantin Toma.

Intelegerea ar fi de cite 10 procente pentru fiecare, cu obligativitatea sa verse in contul clubului cite un milion de dolari. Ar mai ramine in discutie 20 de procente. Jumatate din ele vor ramine la societatea nonprofit a lui Dinamo, iar pentru restul s-ar putea inscrie si alte persoane cu bani care ar putea investi. Printre acestia s-ar putea numara si Mircea Lucescu.

Procedural, Consiliul Director al clubului ar trebui sa supuna la vot posibilitatea transformarii gruparii, ultimul cuvint urmind sa-l aiba Adunarea Generala, care numara 200 de membri. Conform unor surse autorizate, aceasta se va intruni in citeva zile.

10%

Nicolae Badea

Presedinte al Consiliului de Administratie, Nicolae Badea (56 de ani) are o avere evaluata la 120 de milioane de dolari, conform revistei Capital, si ocupa locul 18 in Top 300 al celor mai bogati romani. Detine franciza pentru restaurantele Pizza Hut si KFC, fiind si proprietarul Howard Johnson Plaza Hotel din Capitala si patron la Computerland.

10 %

Cristi Borcea

Director executiv al clubului, Borcea (34 de ani) este proprietarul grupului de firme Crimbo Gas, al firmei Gelico SRL, in domeniul alimentatiei, si proprietarul hotelului "Bavaria" din Mamaia si al hotelului "Transilvania" din Olimp. Totodata, oficialul "ciinilor" este importator autorizat "Davidoff".

Conform revistei Capital, Borcea ocupa pozitia 226 in Topul 300 cu o avere evaluata la 6-7 milioane de dolari.

10 %

Vasile Turcu

Om de afaceri si membru in Consiliul Director al FC Dinamo, Turcu (49 de ani) este proprietarul grupului de firme Romconstruct. Are o avere evaluata la 7 milioane de dolari si, conform revistei Capital, ocupa locul 225 in Top 300.

10 %

Vladimir Cohn

Vladimir Cohn este om de afaceri prosper si vicepresedinte al clubului dinamovist. Detine pachetul majoritar la cel mai mare combinat de celuloza si hirtie din tara, Celhart Donaris-Braila. Cohn a fost si presedintele Consiliului de Administratie al firmei producatoare de cartoane Ambro Suceava, renuntind recent la aceasta.

10 %

Gigi Netoiu

"Comandantul" este vicepresedinte al dinamovistilor. In lumea afacerilor, este recunoscut pentru investitiile sale in domeniul viticulturii, cea mai mare firma a sa fiind Vincon Vrancea. Averea sa este estimata de revista Capital la 10 milioane de dolari.

10 %

Bagher Karimzadeh

Se cunosc foarte putine despre omul de afaceri de origine iraniana. Detine firma Prodal \'94, unic distribuitor Stalinskaya, unul dintre sponsorii gruparii ros-albe. Bagher (45 de ani) este membru in Consiliul Director al FC Dinamo de anul trecut.

10 %

Petre Badea

Omul de afaceri in virsta de 51 de ani e unul dintre vicepresedintii clubului si are o avere evaluata la 50 de milioane de dolari, ocupind, conform revistei Capital, locul 50 in Top 300. Detine pachetul majoritar la firma de constructii Aedificia Carpati si e actionar al firmei de asigurari AGI Romania.

10 %

Constantin Toma

Presedinte al firmei de asigurari Omniasig, sponsor principal al FC Dinamo, Constantin Toma este membru in Consiliul Director al clubului.

10 %

Aceste procente urmeaza sa se imparta altor oameni de afaceri dispusi sa investeasca la FC Dinamo, dar si unor oameni de fotbal cum ar fi Cornel Dinu sau chiar Mircea Lucescu.

10 %

Vor ramine in administrarea FC Dinamo

CE SPUN GENERALII

"MI nu-si va pierde influenta"

Chestorul Marcel Popescu, presedintele CS Dinamo, este unul dintre generalii care au un loc in Consiliul Director al FC Dinamo. "Stiu doar ca intilnirea dintre oficialii clubului de fotbal este una pur informala. Nu se semneaza nimic inca! Ministerul va ramine, oricum, in colaborare cu FC Dinamo, mai ales ca numele gruparii este legat de institutia statutului.

Eu cred ca Ministerul nu-si va pierde influenta, o influenta ce tine doar de strategie. Nu ne amestecam in alte treburi. In Consiliul Director al lui Dinamo vor ramine si oameni din MI, fiindca acolo se discuta probleme de strategie. Banii vor fi investiti de SA, dar asocierea in privinta stadionului si a bazei de pregatire de la Saftica va ramine valabila", a declarat ieri chestorul Popescu.

y Eduard Apostol, Valentin Damian

RIPOSTA

Prunea: "Vor sa dea un tun de sfirsit!"

Lupescu: "Toti fura!"

Cei doi fosti dinamovisti cred ca graba cu care clubul din Stefan cel Mare se transforma in societate de actiuni este cauzata de "schimbarea puterii politice"

Augustin Roman

Doi dintre membrii Adunarii Generale a clubului din Stefan cel Mare au reactionat dur ieri privind subiectul transformarii gruparii in SA. Ionut Lupescu (36 de ani), antrenor liber de contract, a fost virulent: "Nu se mai tine cont de nimic! Sint citeva persoane care vor sa acapareze clubul.

Profita de situatia ca exista un vid de putere acum la Ministerul de Interne, prin faptul ca se schimba puterea la nivel national, si vor sa dea lovitura. Ministerul trebuie sa se implice si sa spuna stop! Dar majoritatea celor care conduc Dinamo sint mina in mina. Toti fura! Nu ma mai intereseaza de Dinamo de acum inainte, sint scirbit".

Din Grecia, unde este goal-keeper la Xanthi, Florin Prunea (36 de ani) a explodat: "Daca se face ceva acum, se face cu complicitatea celor din Minister care inca mai sint, dar nu vor mai fi cind noua putere politica isi va intra in drepturi. Singurul care se preocupa inca de Dinamo e Nicolae Badea.

Ar fi culmea ca Netoiu sa aiba actiuni la club! A luat jucatorii pe sus de la Craiova, a venit in Stefan cel Mare si si-a facut plinul! Probabil, sefii lui Dinamo vor sa dea un tun de sfirsit, fiindca eu cred ca va urma dezastrul daca ei pun mina pe club prin transformarea gruparii in societate pe actiuni".

"Sa-si faca pasapoarte de plecare"

Ex-dinamovistul Florin Prunea nu e de acord cu modalitatea de conducere a actualilor sefi din Stefan cel Mare: "Comparati Dinamo cu Steaua! Uitati-va ce performante au cei din Ghencea, ce inseamna profesionalismul la ei. La Dinamo e doar negot de jucatori. Se arunca praf in ochii suporterilor cu performantele pe plan intern, dar rezultatele acestea conteaza mai putin. Ce faci in Europa se pune.

In Stefan cel Mare se vind jucatori pe banda rulanta. (ride) Probabil ca acum pe la Dinamo se fac pasapoarte de plecare din tara o data cu alegerea lui Basescu presedinte! N-ati vazut ce catranit era Netoiu duminica noaptea la sediul de campanie al PSD?". y Augustin Roman

Restantele se achita saptamina viitoare

Jucatorii din Stefan cel Mare mai au de primit doua rate lunare restante, pe octombrie si noiembrie, bani ce ar fi trebuit sa-i incaseze ieri conform ROI. Cum sefii clubului sint prinsi in aceste zile cu sedintele de final de an, dintre care cea mai importanta este aceea privind transformarea gruparii in societate pe actiuni, s-a aminat achitarea salariilor.

"Saptamina viitoare vom rezolva aceasta problema si jucatorii vor fi multumiti", a declarat directorul executiv, Cristi Borcea. y Eduard Apostol

La fel s-a intimplat la Steaua

Gruparea din Ghencea a devenit societate pe actiuni la inceputul anului 2003, transformarea survenind la capatul unui razboi dur intre Gigi Becali si Viorel Paunescu. S-a creat o societate ale carei actiuni s-au impartit dupa o majorare importanta de capital. Astfel, Gigi Becali a preluat 51%, Paunescu 6 %, Piturca 4 %, Lucian Becali 3 % si AFC Steaua 36 %.

Acum, patronul ros-albastrilor controleaza 95% din actiuni. Victor Piturca inca e proprietarul a 4%, in timp ce AFC Steaua mai are doar 1%, celelalte 35 % fiind pierdute de-a lungul timpului din cauza datoriilor neachitate!

CINE ESTE DINAMO

Istorie de 56 de ani

Clubul a fost fondat pe 14 mai 1948, prin fuziunea formatiilor Unirea Tricolor si Ciocanul Bucuresti.

A cistigat de 17 ori campionatul Romaniei, in anii 1955, 1962, 1963, 1964, 1965, 1971, 1973, 1975, 1977, 1982, 1983, 1984, 1990, 1992, 2000, 2002 si 2004.

A cistigat de 11 ori Cupa Romaniei, in anii 1955, 1964, 1968, 1982, 1984, 1986, 1990, 2000, 2001, 2003 si 2004.

Nu a retrogradat niciodata din Divizia A.

S-a calificat de doua ori in semifinalele competitiilor europene intercluburi, Cupa Campionilor (1983-1984) si Cupa Cupelor (1989-1990). Este prima echipa romaneasca participanta in Cupa Campionilor Europeni (1956).