Chiar daca victoriile in fata Danemarcei, campioana olimpica si europeana, si a Frantei, campioana lumii, ar fi trebuit sa le dea incredere in fortele proprii jucatoarelor romane, acestea au intrat pe teren in fata Ungariei ca si cum nu ar fi avut nici o sansa la victorie. Ratarile extremelor Farcau si Avadanii au dus scorul la 0-4 si 1-6 cind nu trecusera nici 10 minute de joc.

Katalin Palinger, portarul Ungariei, a aparat tot si scorul a luat proportii. Noroc ca si Luminita Hutupan, golakeeperul Romaniei a fost la inaltime, ea avind nu mai putin de 9 interventii excelente in prima repriza. Gazdele au intrat insa la cabine cu 4 goluri avantaj: 17-13.

Romancele s-au trezit cu adevarat in repriza a doua. Unguroiacele au avut 19-13, moment in care "tricolorele" au inscris de cinci ori consecutiv cu un om mai putin pe teren. Valentina Elisei a facut meciul vietii sale, a punctat de fiecare data pe contraatac, dar cind maghiarele au fost la pamint au intervenit discret arbitrii slovaci Rancik si Beno.

Desi a facut schimbari ca la hochei, antrenorul Cornel Otelea nu a gasit antidotul pentru jocul excelent cu pivotul al maghiarelor, Anita Kulcsar provocind eliminarea definitiva a Simonei Gogirla in minutul 55. Hutupan a continuat prestatia din prima repriza, dar nu a putut sa limiteze decit proportiile scorului.

Romania va intilni azi Austria, in ultimul meci din faza a doua a CE, doar o victorie dindu-ne sperante la semifinale. Ungaria a invins cu 31-25 si este calificata intre primele patru echipe ale Europei.

A infierat arbitrajul

Cornel Otelea a spus la conferinta de presa de dupa meci ca slovacii Rancik si Beno au ajutat Ungaria sa cistige in fata Romaniei

Cunoscut ca fiind extrem de diplomat in declaratii, antrenorul Romaniei a acuzat aseara arbitrajul, dupa infringerea in fata Ungariei. "Cei doi arbitri au avut doua monezi diferite de a judeca fazele, atit in atac, cit si in aparare! Cu un ochi au privit ofensiva formatiei Romaniei si cu totul altul pe cea a gazdelor", a spus Otelea. La finalul conferintei el a detaliat.

"Jocul nostru s-a blocat prin rapiditatea in care arbitrii ne-au bagat in prepasiv de fiecare data. Nu treceau decit citeva secunde si ridicau mina. De partea cealalta, gazdele stateau in atac cit voiau, aveau timp sa-si pregateasca actiunile", a acuzat Otelea. "In plus, arbitrii au lasat jocul extrem de liber pe semicercul nostru, iar pe cel al gazdelor fluierau imediat noua metri.

Asa se face ca noi am avut doar doua aruncari de la sapte metri, iar ei nu mai putin de sapte", a subliniat tehnicianul Romaniei. Si Roxana Gatzel a vorbit despre arbitraj. "Au ajutat echipa gazda in momentele cheie si ne-au taiat orice elan", a spus centrul formatiei noastre.

Caseta meci

Romania-Ungaria 25-31 (13-17)

Romania: Elisei-Ardean 7 goluri, Amariei-Lungu 4, Gogirla 4, Gatzel 3, Varzaru 2, Manea 1, Bradeanu 1, Gilca 1, Senocico 1, Avadanii 1.

Ungaria: Radulovics 9 goluri, Kulcsar 8, Lovasz 4, Nagy 4, Ferling 3, Kindl 1, Mehlmann 1, Pigniczki 1.

Arbitri: Rancik, Beno (Slo)

Grupa principala II

1. Ungaria 4 4 0 0 121-100 8p

2. Danemarca 4 3 0 1 98-91 6p

3. Germania 4 2 0 2 104-100 4p

4. Romania 4 2 0 2 105-106 4p

5. Austria 4 1 0 3 112-117 2p

6. Franta 4 0 0 4 97-121 0p

Rezultate de marti: Romania-Franta 31-25, Ungaria-Germania 26-25, Austria-Danemarca 22-25; ieri: Germania-Austria 29-23; Romania-Ungaria 25-31; Franta-Danemarca 22-20

Ultima etapa, azi: Germania-Franta (16:45); Danemarca-Ungaria (18:45); Romania-Austria (20:45)

Sanse minime de semifinale

Dupa ce Romania a pierdut, ieri, in fata Ungariei, sansele de calificare in semifinale sint acum minime. Singura solutie ca "tricolorele" sa termine pe locul doi este o victorie in fata Austriei, dar si ca Danemarca sa piarda cu Ungaria, iar Germania sa nu cistige cu Franta.

In caz de egalitate de puncte, primul criteriu de departajare sint intilnirile directe, Romania fiind avantajata in fata danezelor, dar nu si in cea a nemtoiacelor, care au invins echipa tarii noastre in grupa de la Bekescsaba.

Grupa principala I (Gyor)

1. Norvegia 4 4 0 0 117-97 8p

2. Rusia 4 2 0 2 121-109 4p

3. Slovenia 4 2 0 2 117-110 4p

4. Spania 4 2 0 2 114-111 4p

5. Ucraina 4 2 0 2 100-104 4p

6. Serbia 4 0 0 4 108-1146 0p

Rezultate de marti: Spania-Serbia 32-29, Ucraina-Slovenia 24-22, Norvegia-Rusia 25-24; ieri: Ucraina-Rusia 24-28; Spania-Slovenia 30-28; Norvegia-Serbia-Muntenegru 39-24

Ultima etapa, azi: Spania-Rusia (16:00); Ucraina-Serbia-Muntenegru (18:00); Norvegia-Slovenia (20:10)

Cu spatele la imnul Romaniei

Din cele 8.000 de locuri ale Fonix Sportcsarnok din Debrecen, doar putin mai mult de jumatate s-au ocupat aseara. La intonarea imnului Romaniei, galeria Ungariei s-a intors cu spatele (foto), fluierind la prezentarea echipei noastre. In plus, ultrasii au arborat un steag al Ungariei in care era inclusa si Transilvania.

Durac e refacuta

Anisoara Durac Marcu, pivotul formatiei Romaniei, care s-a accidentat in partida de duminica, impotriva Danemarcei, poate fi folosita de antrenorul Cornel Otelea. "Nu am stare in tribuna, vreau sa joc", a spus Anisoara inaintea meciului cu Franta.

Tehnicienii echipei noastre au menajat-o insa pe vilceanca, locul ei in echipa fiind luat de Ionela Gilca, jucatoarea chemata special din Franta, acolo unde evolueaza. Acum pe postul de pivot tehnicienii vor trebui sa aleaga intre Oana Manea, Durac si Gilca.

Germania a chinuit Ungaria

Dupa ce a invins Romania in grupa C de la Bekescsaba, Germania a fost aproape marti seara de o mare surpriza in fata echipei gazda. Nemtoaicele au condus pina in minutul 40, chiar si cu 7 goluri diferenta, dar Ungaria a revenit si a cistigat pe final la limita: 26-25. Romancele au asistat din tribuna la meci si au fost suporterele echipei maghiare.

Senocico sarbatorita

Centrul "nationalei" Romaniei, Mihaela Senocico, a implinit in ziua jocului cu Franta 23 de ani, motiv pentru colege de a-i cinta "La multi ani!" si a-i dedica victoria in fata campioanei mondiale. "Cel mai frumos cadou pentru mine a fost victoria cu Franta", a spus Senocico.

Austria a iesit din carti

Pivotul roman al "nationalei" Austriei, Simona Spiridon, a fost cea mai buna jucatoare de pe teren in meciul contra Danemarcei de marti seara. Ea a inscris de 6 ori in poarta aparata de Karin Mortensen si a mai scos alte cinci aruncari de la 7 metri. Austria a pierdut insa cu 22-25.

Gabi Rotis Nagy nu a prins o zi prea buna, inscriind doar doua goluri, in timp ce Sorina Teodorovici a jucat doar sapte minute. Ieri, Austria a pierdut si in fata Germaniei, 23-29, ratind orice sansa de a mai prinde semifinalele. Spiridon a iesit de pe teren in minutul 55 dupa trei eliminari a cite doua minute, iar Rotis si Teodorovici nu au impresionat.

Televizare

Romania-Austria ora 20:45 in direct la TVR 2

Au facut cumparaturi in sala

Dupa victoria in fata Frantei, handbalistele romance au ramas in sala pentru a urmari partida a doua, jocul dintre Ungaria si Germania. Simona Gogirla, Luminita Hutupan, Cristina Varzaru si Oana Manea au mers la cumparaturi, oprindu-se la standul cu suveniruri.

Pe culoarele salii ele s-au intilnit si cu fosta lor coechipiera de la Oltchim, portarul ucrainean Tatiana Vorostova (foto centru), care evolueaza la echipa locala DVSC Debrecen.

Seful spala echipamentul

Martin Hausleitner, secretarul general al federatiei austriece, seful delegatiei din "Tara Valsului" la Campionatul European, este cel care spala tricourile si sorturile de joc ale formatiei austriece dupa fiecare joc. Martin recurge la aceasta solutie pentru ca fetele sa aiba timp suficient pentru odihna si pentru pregatirea jocurilor care urmeaza.