Ministrul de interne al Marii Britanii David Blunkett a demisionat in urma acuzatiilor ca ar fi abuzat de functia sa.

Ministrul britanic a fost acuzat ca a intervenit pentru obtinerea unei vize pentru o bona angajata de o fosta iubita de a sa.

Anterior domnul Blunkett a negat toate acuzatiile care i-au fost aduse.

Relatia dintre David Blunkett si fosta sa iubita, Kimberly Quinn a fost subiectul unui adevarat scandal de presa in Marea Britanie.

Ultimele luni au fost de cosmar pentru David Blunkett.

Singura cale-demisia

Ministrul de interne a tinut prima pagina a ziarelor inca din august, cand s-a aflat ca avusese o relatie de trei ani o o femeie casatorita.

Dar lovitura de gratie a aparut odata cu acuzatiile ca ar fi profitat de functia sa ca sa grabeasca obtinerea unei vize pentru bona angajata de fosta sa iubita, bona de origine filipineza.

David Blankett a negat incontinuu acuzatia. El a explicat insa, la BBC, de ce a hotarat sa demisioneze.

"Renunt la functie penttu miile de oameni care imi scriu, care m-au sunat, care cred in mine, in sinceritatea si integritatea mea. In plus, am considerat necesar sa fac acest pas pentru binele guvernului si al premierului Tony Blair care m-a sustinut tot timpul."

Dupa aparitia acuzatiilor ca David Blunkett ar fi abuzat de functia sa, a inceput o ancheta ale carei concluzii ar urma sa fie prezentate saptamana viitoare.

Intre timp insa, au aparut informatii ca mai multi oficiali de la ministerul de interne condus de David Blunkett chiar ar fi intervenit in cazul vizei pentru bona filipineza, asa ca ministrul nu avea alta solutie decat sa demisioneze.

Inlocuitorul

Pentru premierul Tony Blair este o lovitura puternica fiindca nu pierde doar un aliat politic de incredere ci si un ministru aflat in plin proces de prezentare a unor legi extrem de importante.

Tony Blair a numit rapid un inlocuitor pentru David Blunkett in persoana ministrului educatiei, Charles Clarke. O alegere care nu surprinde, avand in vedere ca Charles Clarke este unul dintre cei mai duri membri ai guvernului Blair.

El a fost anterior responsabil de domeniul sanatatii si presedinte al Partidului Laburist.

Sarcina lui nu va fi deloc usoara, avand in vedere ca preia conducerea unui minister extrem de important chiar la inceputul unui an in care probabil vor avea loc alegeri.