Fostul si actualul presedinte, Ion Iliescu si Traian Basescu, s-au intilnit ieri, pentru prima data dupa alegerile de duminica, nu intr-un cadru oficial, ci in piata Revolutiei, la punerea “pietrei de temelie” a unui ansamblu monumental dedicat revolutiei. Cei doi au facut mari eforturi sa-si zimbeasca.

Inconjurati insa de zeci de camere de luat vederi si aparate foto, Basescu si Iliescu au stat unul linga altul, conformindu-se momentului. Destul de confuza a fost insa garda de onoare, care trebuia sa dea onorul presedintelui tarii.

Pentru ca Traian Basescu a sosit primul in piata, fanfara s-a vazut nevoita sa-i cinte acestuia, lasindu-l pe Ion Iliescu, care a intirziat citeva minute, fara intimpinarea de rigoare. Basescu si-a gasit rapid un loc intre participantii din piata si a asteptat ca Iliescu sa vina sa-l salute.

Din spate se apropia zimbitor si Ion Iliescu, stringind miinile citorva dintre cei adunati la inaugurarea monumentului: Razvan Theodorescu, Bebe Ivanovici, Sergiu Nicolaescu si Petre Roman. In apropierea monumentului inca neridicat, l-a descoperit si pe Traian Basescu si i-a strins mina, nestiind insa daca sa treaca mai departe sau sa se opreasca.

De undeva din multimea de curiosi aflata mai in spate s-a auzit si prima urare: “Sa traiti domnule presedinte Basescu!”. Intrerupt din zimbet, Iliescu l-a luat rapid din rind pe Basescu si l-a indrumat catre locul unde se va afla monumentul eroilor revolutiei.

Aici, situatia a fost salvata de arhitectul monumentului, care le-a explicat cum va arata in final piramida “Izbinzii”, simbolul revolutiei din '89. Dupa citeva minute in care au schimbat primele cuvinte, Iliescu si Basescu s-au aliniat iarasi pentru a asculta soborul de preoti care sfintea locul, condus de IPS Teoctist.

La nici doua minute dupa ce a inceput slujba religioasa, Iliescu a rupt tacerea.

Susoteli prezidentiale

Cu toata presa de fata, atenta sa imortalizeze fiecare gest, Iliescu s-a intors spre Basescu, care asculta rece si distant “Tatal Nostru”. Destul de rigid, Iliescu a apucat sa deschida un subiect care, dupa verva cu care a raspuns Basescu, parea sa-l intereseze foarte tare. Printre cintecele bisericesti, s-a auzit doar cind Basescu i-a spus lui Iliescu ca nu va accepta o formula de tip 1996-2000.

Probabil ca Iliescu se interesa de sansele unui guvern de uniune nationala. Timp de citeva minute, discutia a fost foarte aprinsa, Iliescu ascultind cu urechea plecata si dind sobru din cap. Vazind probabil ca nu are sorti de izbinda, a schimbat apoi subiectul si, la un moment dat, putea fi auzit vorbind despre intilnirea de predare a stafetei la Cotroceni.

Abia acum Iliescu se relaxase si-i vorbea detasat despre detaliile tehnice de la palatul pe care l-a avut in administrare timp de patru ani. Finalul sfintirii monumentului a pus capat discutiei. Iliescu, grijuliu, l-a indrumat pe Basescu spre iesirea din perimetrul monumentului.

La despartire, Iliescu a luat-o spre Senat, unde se intilnea cu revolutionarii, iar Basescu in sens invers, cautind masina care trebuia sa-l duca la inaugurarea unui patinoar artificial in Piata Unirii.