Presedintele ales al Romaniei Traian Basescu a fost felicitat ieri pentru castigarea alegerilor, de catre omologul sau american George W. Bush intr-o convorbire telefonica, informeaza Mediafax. In timpul convorbirii telefonice, care a durat cateva minute, Basescu l-a felicitat la randul sau pe Bush pentru victoria in alegeri.

In timpul discutiei, Bush l-a asigurat pe Basescu de faptul ca Romania este un prieten al SUA si ca va continua intarirea relatiilor SUA-Romania. Basescu a mentionat, la randul sau, ca si el doreste consolidarea relatiilor cu SUA, care vor avea in Romania un "prieten onest". Noul presedinte al Romaniei s-a declarat de asemenea interesat sa intareasca relatiile speciale cu SUA si Marea Britanie.

Basescu a mai discutat cu George Bush despre problemele strategice de interes legate de Ucraina si Marea Neagra. "Ati ezitat sa veniti dupa al doilea razboi mondial, dar nu este prea tarziu nici acum si asteptam cooperarea pentru instalarea bazelor militare in Romania", i-a mai spus Basescu liderului de la Casa Alba.

Bush a evocat vizita sa in Bucuresti, atunci cand l-a intalnit si pe Traian Basescu. "Eram in spatele dumneavoastra", a replicat Basescu, iar Bush a raspuns: "Stateati langa sotia mea".

"Astept cu nerabdare sa colaboram"

Premierul britanic Tony Blair i-a transmis si el ieri o scrisoare lui Traian Basescu in care il felicita pentru alegerea in functia de presedinte al Romaniei. "Astept cu nerabdare sa colaborez cu dumneavoastra si cu noul guvern pentru a dezvolta in continuare puternicele relatii bilaterale dintre tarile noastre", se arata in scrisoarea lui Blair.

Premierul Marii Britanii isi aminteste "cu placere" de vizita sa la Bucuresti, din mai 1999. "Este uimitor sa vad cat de departe a ajuns Romania de atunci. Romania este membru al NATO si un partener puternic si constant in Irak. Integrarea in Uniunea Europeana este acum foarte aproape.

Suntem pregatiti sa colaboram cu Romania pentru a ne asigura ca procesul de integrare va fi un succes", mai scrie Blair.

El asteapta "cu nerabdare" sa intampine Romania ca partener puternic in Uniunea Europeana, in 2007.

Traian Basescu a fost deja felicitat si de alti presedinti, printre care seful statului francez, Jacques Chirac, care l-a asigurat pe Basescu de sprijinul Frantei pentru aderarea la UE in 2007.