Emil Boc ii ia simbata locul lui Basescu. Presedintele executiv al PD, povestea de succes a viitorului fost presedinte democrat, va prelua atributiile lui Basescu pina la Conventia Democrata prevazuta pentru luna mai, cind PD va trebui sa isi aleaga alt presedinte.

Transferul interimar de putere va avea loc in cadrul Conferintei Nationale Extraordinare a PD, convocata pentru simbata, la care vor participa aproximativ 500 de delegati. Primul punct pe ordinea de zi, totodata cel mai emotionant, va fi un cuvint de adio electrizant al lui Basescu, care, foarte probabil, va stoarce lacrimi.

In conditiile in care Boc este fortat sa ramina la Primaria din Cluj, se asteapta ca un aport important la gestionarea deciziilor in PD sa vina din partea vicepresedintilor cu locatia in Bucuresti, Vasile Blaga si Adriean Videanu.

Totodata, la Conferinta Nationala de simbata se asteapta o clarificare in privinta formarii guvernului, in conditiile schimbarii de atitudine de ieri a UDMR.

Spre Partidul Popular

Este inca neclar in ce conditii va fi repusa in discutie ideea fuziunii dintre PNL si PD, invocata de presedintele liberal Calin Popescu Tariceanu dupa primul tur, dar „impinsa“ imediat de Basescu spre 2008.

O varianta destul de probabila este cea a consolidarii blocului de centru-dreapta, format in urma alegerilor generale, intr-un partid popular sau alianta populara, afiliat(a) la Partidul Popular European, prin PNTCD, membru al PPE. In cercurile taraniste circula de mai mult timp varianta constituirii unui pol popular, printr-o fuziune largita.

Presedintele taranist, Gheorghe Ciudandu, declara in urma cu citeva zile ca va initia schimbarea numelui PNTCD, in paralel cu fuziunea cu aripi din PUR si, eventual, PRM.

Surse din staff-ul Aliantei au confirmat ieri ca proiectul se va derula in jurul PNL si PD, care, in conditiile accesului la putere si al anului 2007, isi pot asigura astfel sprijinul celui mai mare bloc politic din Parlamentul European in anii-cheie ai aderarii.

PPE are programata desfasurarea lucrarilor unui Birou Politic in Bucuresti, in iunie anul viitor. Potrivit surselor citate, intentia este de initiere a dezbaterii proiectului popular la inceputul anului viitor, miza fiind si cea de asigurare, via polul popular, a unei majoritati stabile pentru un guvern al Aliantei.