Majorarea dobanzilor cu 0,25 puncte procentuale pana la nivelul de 2,25 la suta decisa ieri de Rezerva Federala americana va determina cresterea dobanzilor pe piata internationala. De la inceputul anului, dobanzile la dolar pe piata interbancara internationala cum ar fi cea din Londra au crescut cu circa 1,5 la suta.

Daca in ianuarie, nivelul LIBOR la dolari (London Interbank Interest Rate) era de 1,22 la suta pentru imprumuturile pe sase luni, ieri acestea atingeau un nivel de 2,57 la suta. In tot acest interval de timp, dobanzile la euro au batut pasul pe loc: de la 2,16 la suta in ianuarie la numai 2,20 la suta in decembrie.

Intre cei care vor plati pentru aceasta majorare a dobanzilor se afla si romanii cu credite in valuta cu dobanda indexata dupa LIBOR. In Romania, majoritatea bancilor au incluse in oferta astfel de credite, mai ales in domeniul imprumuturilor ipotecare. Cei care au apelat la astfel de credite vor trebui sa scoata din buzunar mai multi bani pentru plata ratelor.

Astfel, romanii care ramburseaza lunar la banca rate de 250 de dolari pentru credite pe 20 de ani, s-ar putea trezi ca trebuie sa scoata din buzunar cu pana la 135 de dolari mai mult daca dobanzile urca de la nivelul actual de circa 10 la suta la 11,5 la suta si sunt in primele luni de rambursare a creditului.

Cei care deja au rambursat mare parte a creditului vor fi mai putin afectati de cresterea ratei dobanzii pentru ca in ultimele luni de rambursare si datoria fata de banca este mai mica. Majorarea dobanzilor la creditele in dolari cu dobanda indexata poate fi insa compensata de scaderea cursului valutar.

Dealerii estimeaza ca, cel putin pana la sfarsitul anului, scaderea dolarului si a euro in fata leului este aproape sigura. Tendinta pare sa fie confirmata de evolutia pietei romanesti din cursul zilei de ieri. Leul si-a aratat muschii in fata euro si a dolarului, moneda europeana pierzand 112 unitati in fata leului, pentru a ajunge la 39.293 lei, iar dolarul 200, fiind cotat ieri la 29.400 lei.

Dealerii sustin ca nivelul de 40.000 lei pentru un euro la sfarsitul anului este un vis frumos si sustin ca au avut dreptate acum doua saptamani, cand sustineau ca atat euro, cat si dolarul vor scadea in fata leului. "Pana la sfarsitul anului, cursul va scadea incontinuu. Ne putem trezi mai degraba cu un curs de 38.000 pentru un euro decat cu unul de 40.000", ne spune un dealer.

Dobanda de interventie din SUA - pentru prima data mai mare decat cea din Uniunea Europeana Ieri, Rezerva Federala americana (Banca Centrala a Americii) a anuntat majorarea dobanzii de interventie cu 0,25 puncte procentuale, pana la un nivel de 2,25 la suta. Este pentru prima data dupa aparitia euro cand dobanzile oferite la depozite in Statele Unite le depasesc pe cele europene.

Desi masura fusese anticipata de investitori, iar analistii prevedeau ca va determina cresterea cursului dolarului, ieri dolarul a evoluat in directia opusa, scazand de la 1,333 dolari/euro la 1,3423. Optimismul investitorilor pare sa se fi spulberat dupa ce acestia au facut o analiza mai profunda a situatiei.

"Piata este mai putin lichida pentru ca suntem la sfarsit de an si multi investitori nu mai fac tranzactii in aceasta perioada", sustine un broker american. Alti analisti sunt insa de parere ca majorarea dobanzii de interventie americane n-a fost suficient de mare.

Mai ales ca in comunicatul Rezervei Federale se arata ca Banca Centrala americana isi va continua politica de sustinere a dolarului in acelasi ritm moderat care pare sa nu priasca investitorilor. Ieri, punctul critic in evolutia dolarului a fost publicarea raportului privind intrarile de capital in SUA in octombrie.

Acesta indica faptul ca atractivitatea economiei americane in ochii investitorilor scade pe zi ce trece, fluxurile nete de capital ridicandu-se in octombrie la 48,1 fata de peste 67 de miliarde dolari luna trecuta.

Conform evaluarilor facute de Bloomberg, economia americana are nevoie zilnic de uriasa suma de 1,8 miliarde dolari pentru a finanta deficitele bugetare si de cont curent, fara ca dolarul sa se deprecieze. Desi Rezerva Federala a majorat de 5 ori dobanda de interventie in cursul acestui an, dolarul continua sa piarda teren in fata principalelor valute.

In ultimul trimestru, euro a castigat in fata monedei americane 6,5 la suta, iar yenul japonez 2,3 la suta.