Purtatorul de cuvant al Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM), Daniela Enache, a precizat ca firmele vizate au laboratoare de dimensiuni mici, pentru prepararea unor medicamente generice.

STAREA DE FAPT. Potrivit ANM, in Romania detin autorizatii de functionare 73 de unitati de fabricatie, din care 17 reprezinta producatori de gaze medicinale si materii prime, iar 56 sunt producatori de medicamente. Referitor la situatia celor 56 producatori de medicamente, 34 dintre acestia au implementat standardele GMP, cinci sunt in curs de certificare.

Alte cinci firme nu vor mai obtine certificatul, dar produsele acestora vor circula pe piata, fiind fabricate sub contract in unitati certificate GMP.

CONTINUITATE. Cei mai importanti fabricanti de medicamente din Romania si-au asigurat continuitatea productiei obtinand standardele internationale de calitate.

Printre companiile care au primit certificarea GMP pentru una sau mai multe sectii de productie se numara Terapia Cluj-Napoca, Antibiotice Iasi, Sindan Pharma Bucuresti, GelCap Bucuresti, Helvetica Profarm Timisoara, Sicomed Bucuresti, Europharm Brasov, Ac Helcor Baia-Mare, Armedica Targu-Mures (preluata de Richter Gedeon), Labormed Pharma Bucuresti, Laropharm Bucuresti, Magista C&C Constanta sau

Lek Pharmatech Targu-Mures.