Extrasele de Carte funciara vor putea fi obtinute, de la inceputul anului viitor, si prin intermediul notarilor publici, a declarat, ieri, Dumitru Manescu, presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR).

Notarii vor transmite cererile de eliberare a extraselor catre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) si nu vor percepe taxe pentru acest serviciu, pentru o perioada de doua luni. Ulterior, taxa va fi stabilita la circa 20.000 de lei pentru fiecare cerere.

Manescu a mentionat ca aceasta procedura va permite reducerea timpului necesar eliberarii extraselor de Carte funciara, precum si reducerea cozilor formate la birourile respective.

Potrivit directorului Directiei Cadastru a ANCPI, Victor Grigorescu, Agentia va refuza dupa emiterea extrasului cererile depuse pentru acelasi imobil, pentru o perioada de cinci zile, cu scopul prevenirii fraudelor. In alta ordine de idei, costurile pentru obtinerea unui credit ipotecar vor scadea cu 10 - 20% in anul 2005, dupa cum a spus, la randul sau, Ion Marin, vicepresedintele UNNPR.

El sustine ca aceasta reducere a costurilor este posibila prin simplificarea procedurilor de publicitate imobiliara, in baza noilor reglementari stabilite prin Legea nr. 499/ 2004 privind activitatea cadastrala si cea privind Cartea funciara.

In acest sens, reprezentantul UNNPR a precizat ca micsorarea costurilor este datorata eliminarii intermediarilor care operau pentru obtinerea cadastrului si a cartii pentru proprietatile imobiliare.