Ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, a elaborat proiectul de ordin privind scaderea, din venitul anual global, a primelor pentru asigurarea locuintei de domiciliu, a contributiilor la schemele facultative de pensii ocupationale si a contributiilor pentru asigurarile private de sanatate. Aceste cheltuieli vor fi deduse in limita a 200 de euro pe an.

De aceasta facilitate beneficiaza persoanele fizice rezidente romane care realizeaza venituri din activitati independente, din salarii si din cedarea folosintei bunurilor.

Potrivit proiectului mentionat, pentru a obtine deducerea reprezentand prima de asigurare a locuintei de domiciliu este necesara anexarea, la declaratia de venit, a urmatoarelor documente in copie: contractul de asigurare, documentul de atestare a platii primei de asigurare, actul de proprietate, actele de stare civila, cupa caz.

Documentele de plata a primei de asigurare pot fi emise pe numele unuia sau ambilor soti, in situatia in care locuinta este dobandita in timpul casatoriei. Daca locuinta este detinuta in comun, deducerea se acorda fiecarui coproprietar contribuabil.

In ceea ce priveste contributiile la schemele facultative de pensii ocupationale si cele pentru asigurarile private de sanatate, cu exceptia celor incheiate in scopuri estetice, deducerile se acorda pe baza documentelor justificative care atesta plata acestora. Neprezentarea documentelor justificative pana la termenul stabilit pentru depunerea declaratiei de venit global (n.r.

- 15 mai) atrage pierderea dreptului de a beneficia de aceste facilitati