Presedintele Iliescu a semnat miercuri actul de gratiere a fostului lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma. Decizia a intrat in vigoare in momentul publicarii in Monitorul Oficial a decretului prezidential. Cozma a fost condamnat in 1999 la 18 ani inchisoare pentru subminarea puterii in stat.

Potrivit FreeEx, decretul a fost publicat joi in M. Of. 1207/2004 (dar are data de 15.12.2004) si este contrasemnat de premierul Adrian Nastase. In conferinta sa de presa de la ora 13.00, Nastase a afirmat ca nu a fost informat despre gratierea lui Cozma. Vorba unui analist: cine minte d-le Nastase? D-voastra sau dl. Iliescu care v-a semnat in fals?

Printr-un comunicat dat publicitatii joi seara, Ambasada SUA la Bucuresti considera ca gratierea lui Miron Cosma "este un gest surprinzator si ingrijorator, care ameninta sa loveasca chiar in inima democratiei din Romania". Deasemenea, reprezentantii societatii civile comenteaza negativ gratierea lui Miron Cozma.

Traian Basescu a anuntat ca nu va mai calatori spre Bruxelles in acelasi avion cu Iliescu ca urmare a actului iresponsabil facut de acesta.

  • Monitorul Oficial ce contine actul de gratiere a lui Miron Cozma (*.pdf)
    Document video:
  • Nastase sustine ca nu stie nimic depre gratierea lui Cozma



  • Miron Cozma a fost eliberat
    preluare BBC

    Decretul de gratiere a lui Miron Cozma a fost publicat, joi, in Monitorul Oficial.
    Conform decretului, se gratiaza pedeapsa "din motive umanitare si pentru ca acest act de clementa sa conduca la integrarea sociala a celor carora le-a fost acordata".

    "Am primit numeroase solicitari si din partea celui inculpat si din partea unor organisme internationale si am lasat un timp de reflectie asupra acestui lucru." spune Ion Iliescu.

    "Am considerat ca este cazul sa apelam la acest act al gratierii care nu inseamna disculpare."

    "Gratierea e un act de clementa. A executat 7 ani din condamnarea respectiva. Am primit si referinte de la departamentul respectiv privind comportamentul sau la inchisoare."

    "Se apropie finalul de mandant. Am reflectat asupra unor chestiuni si am considerat utila o asemenea decizie."

    "Este o decizie politica de clementa. Gratierea nu elimina cazierul. Nu il disculpa pe cel condamnat. In caz ca recidiveaza, toata condamnarea respectiva se continua." a declarat Ion Iliescu.

    BBC

    Ambasada SUA: Eliberarea lui Cozma, un gest "surprinzator si ingrijorator"
    articol preluat din Adevarul

    Ambasada Statelor Unite ale Americii in Romania considera eliberarea lui Miron Cozma drept un gest "surprinzator si ingrijorator", conform unui comunicat al misiunii diplomatice americane remis, joi, agentiei Mediafax. "Noi recunoastem pe deplin prerogativele pe care le are un sef de stat de a gratia.

    In acelasi timp, consideram eliberarea lui Miron Cozma un gest surprinzator si ingrijorator, avand in vedere trecutul si activitatile sale, despre care Departamentul de Stat a spus, in 1990, ca "ameninta sa loveasca chiar in inima democratiei din Romania"", se spune in comunicatul Ambasadei americane.
    Premierul Nastase nu e de acord cu gratierea, dar a semnat
    Reporter (...) Iar a doua intrebare, o scurta reactie, daca puteti, vizavi de gratierea lui Miron Cozma de catre presedintele Iliescu. A fost gratiat aseara. Multumesc.
    Adrian Nastase (...) In ceea ce il priveste pe Miron Cozma, am auzit despre aceasta chestiune, dar nu am informatii despre asa ceva. De aceea, nu pot sa comentez.
    Reporter (...) A doua intrebare: Ati spus mai devreme ca ati auzit de faptul ca Miron Cozma ar fi fost gratiat.
    Adrian Nastase: Informatia de la ziaristi am auzit-o.
    Reporter: Informatia se pare ca este veridica. Cum o comentati?
    Adrian Nastase: Nu o comentez, atata vreme cat nu am siguranta acestei informatii.
    Reporter:... Cum comentati gratierea?
    Adrian Nastase: In legatura cu a doua intrebare, va repet, nu am sa fac comentarii in legatura cu o chestiune care nu este foarte clara si foarte exacta, nu am sa intru in speculatii. Sa nu va suparati pe mine, dar nu cred ca ar fi normal.
    Chestiunea gratierii lui Miron Cozma se pune de ani de zile si este o solicitare a unora dintre cei care sunt acolo. Nu am promis niciodata ca se va face o gratiere a lui Miron Cozma. De altfel, nici nu intra in competentele primului-ministru. Acest subiect il vom discuta in momentul in care el va fi foarte clar precizat.
    Reporter: Dar cand ati fost la Hunedoara, intre tururile de scrutin, la Compania Nationala a Huilei, a ridicat cineva aceasta problema?
    Adrian Nastase: Unul dintre cei prezenti la intalnirea respectiva a ridicat aceasta chestiune.
    Dupa ce au petrecut o ora in Salonul de protocol de la Aeroportul International Baneasa,
    Miron Cozma si Fane Spoitoru au decolat cu un Boeing spre Timisoara
    Ieri seara se dadea ca sigura prezenta liderului minerilor petrosaneni pe unul dintre aeroporturile internationale din Capitala. Miron Cozma era insotit de prietenul sau Fane Spoitoru. Nimeni nu cunostea insa destinatia spre care urmau sa se indrepte cei doi.

    Pleaca oare Cozma din tara? Ce motive ar avea sa o taie atat de scurt spre pamanturi straine? Dupa cateva apeluri telefonice la autoritatile in materie, ne-am linistit. Miron Cozma si Fane Spoitoru inchiriasera Salonul de protocol de la Aeroportul International Baneasa si se intretineau acolo in prezenta celor insarcinati cu paza incintei pana la decolarea cursei spre Timisoara.

    La ora 18,10, o masina a Serviciului de protocol din aeroport i-a condus pe cei doi la scara unui avion Boeing 737-300, apartinand companiei Blue Air. Dupa urcarea celor doi "lideri", la bord au fost imbarcati si pasagerii. La ora 18,25, aeronava a decolat spre Timisoara, unde, din cate am aflat, Cozma a fost asteptat de o masina care l-a condus in Valea Jiului.
    Auzind acuzele despre victimele mineriadelor
    La Timisoara, lui Cozma i-a pierit zambetul
    Aseara, la ora 19, fostul lider al ortacilor din Valea Jiului a sosit pe Aeroportul International "Traian Vuia" din Timisoara cu o cursa a Companiei Blue Air. In prima faza, orbit de luminile camerelor tv, Cozma a refuzat sa faca orice fel de comentariu, cerand intruna: "Dati-mi voie sa ma vad cu fiul meu. Vreau sa ajung la familia mea".

    Intrebat cum comenteaza gestul presedintelui Ion Iliescu de a-l gratia, Cozma nu a dat un raspuns foarte clar, raspunzand cu o intrebare: "Nu ar fi trebuit?" Inainte de a se urca in masina, Miron Cozma a facut o scurta declaratie, spunandu-le jurnalistilor: "E greu sa traiesti intr-o tara unde lucrurile nu sunt intelese. Eu am fost liber si in puscarie.

    Voi credeti ca sunteti liberi, dar nu este asa. Traim intr-o societate capitalista si va trebui sa licitati pentru primul interviu adevarat. Prima discutie va costa, pentru ca voi explica ce a fost cu adevarat. Traiesc mai bine romanii dupa cei sapte ani si patru luni cat a stat Miron Cozma in inchisoare? Le e mai bine? Ma indoiesc".

    Discursul lui Miron Cozma s-a intrerupt brusc in momentul in care un tanar, care s-a recomandat ulterior a fi avocatul Constantin Cojocaru, i-a strigat: "In '91, eram elev in Bucuresti. Mi-ati rupt un prieten in bataie voi, minerii". Fostului lider al ortacilor i-a pierit zambetul de pe fata. Nu a mai scos nici un cuvant si s-a urcat in Matizul condus de fiul sau, care a demarat in tromba.

    Fiul lui Miron Cozma sta de mai multi ani in Timisoara si exista anumite informatii conform carora fostul lider al Vaii Jiului ar avea construita o casa in municipiul de pe malurile Begai.

    Dragos BOTA, N.M.

    Adevarul - 17 decembrie 2004



    articol preluat din Romania Libera

    Monica Macovei (presedinte APADOR-CH)

    "Miron Cozma a fost condamnat de Curtea Suprema de Justitie pentru grave infractiuni impotriva statului de drept. Gratierea lui Miron Cozma de catre presedintele Ion Iliescu, in ultimele zile ale mandatului sau, nu este un gest politic curat si indica faptul ca Ion Iliescu a incercat sa evite responsabilitatea politica in fata opiniei publice pentru aceasta decizie.

    De asemenea, gestul lui Ion Iliescu trebuie privit si in contextul in care acesta a criticat decizia judecatoreasca de condamnare a lui Miron Cozma, incalcandu-si obligatia de neutralitate in raport cu Justitia.

    De asemenea, nu trebuie sa uitam ca, in presa vremii, dlui Iliescu i-au fost atribuite diverse roluri in mineriada din 1991, precum si in celelalte mineriade - roluri, din pacate, neanchetate. In aceste imprejurari, decizia de gratiere a lui Miron Cozma nu pare deloc una de mila crestina, ci una politica.

    Presedintele Romaniei are dreptul de gratiere individuala, dar acest drept trebuie exercitat cu buna-credinta si nu trebuie sa fie motivat de interese politice si personale."

    Alina Mungiu (presedintele SAR)

    "Gratierea lui Miron Cozma nu este o intamplare. Acest gest trebuie asociat cu decorarea lui Corneliu Vadim Tudor de catre Ion Iliescu. Iata ca locul lui Ion Iliescu nu este deloc in Europa. El va ramane in istorie ca un lider care s-a folosit de infractori precum Miron Cozma si Corneliu Vadim Tudor pentru a ramane la putere".

    Dan Grigore (membru CNA)

    "Este inca o dovada de dispret a lui Ion Iliescu fata de regulile democratice si fata de societatea romaneasca. Din 1990, domnul Ion Iliescu a sfidat aceste reguli democrtice si opinia publica. Nu a facut decat sa induca spaime, neincredere si conflicte in lumea romaneasca, spre paguba societatii romanesti. Ma simt jignit, ca roman, de aceasta decizie".

    Horia-Roman Patapievici (membru in Colegiul CNSAS)

    "Sunt indignat. Este ceva absolut iresponsabil. In ultima zi in care poti face ceva, sa gratiezi un infractor care a pus in pericol statul de drept. Este o dovada de iresponsabilitate".

    Serban Pretor (membru CNA)

    "O decizie surprinzatoare pentru ca a venit in ultimul moment, pentru ca se discuta mai de mult. Dar este in spiritul modului in care actioneaza Ion Iliescu. Nu pot sa nu remarc o similitudine sfidatoare cu cazul meu. La fel cum presedintele Ion Iliescu a zis ca batausii au avut motivele lor, la fel sustine ca si pentru mineriade au fost motive.

    Ion Iliescu a aratat ca nu are respect fata de justitie".

    Romania Libera - 17 decembrie 2004