Peste 1.500 kilograme de droguri au fost descoperite de politistii de frontiera numai in acest an. De asemenea, tot in aceasta perioada, autoritatile au anihilat trei retele puternice de trafic international de stupefiante, grupari care actionau si pe teritoriul Romaniei. Rutele folosite de acestea erau cele deja "consacrate".

Una dintre cele mai importante este ruta "Balcanica", specializata in transportul rutier de heroina, cu plecare din Afganistan / Iran - Turcia - Bulgaria - Romania, tarile din Europa de Vest fiind folosite ca piata de desfacere.

Un alt traseu, America de Sud: Venezuela, Columbia, Bolivia, Peru - Europa de Est (tranzit Romania) - Europa Centrala si de Vest, destinat transportului aerian de cocaina, avea la baza un sistem piramidal, "creierul" fiind in statele vest-europene, de unde isi coordona direct "locotenentii".

Acestia, la randul lor, aveau in subordine mai multi "carausi", care se ocupau cu tranzitarea marfii peste frontiere, pana la destinatie. Pentru a nu da de banuit in fata autoritatilor, carausii erau alesi special, fiind persoane serioase, cu familii, fara antecedente penale.