Prima Conferinta Ministeriala a Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR) si cea de-a 7-a Reuniune Anuala Ordinara a ICPDR, s-au desfasurat in perioada 13-14 decembrie la Viena, reuniune la care s-a discutat despre proiectul ucrainean privind construirea Canalului Bastroe.

Participantii din statele dunarene si-au exprimat preocuparea fata de urmarile pe care le are construirea acestui canal asupra mediului inconjurator.

Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea a adoptat o rezolutie prin care a solicitat inca o data Ucrainei sa furnizeze tuturor statelor dunarene informatiile necesare despre proiectul Bastroe, pentru ca ICPDR sa poata evalua potentialele implicatii ale acestuia asupra prevederilor Conventiei de la Sofia din 1994 privind protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea.

Monitorizare permanenta

Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea l-a imputernicit pe secretarul sau executiv sa continue dialogul cu autoritatile ucrainene, sa monitorizeze modul de indeplinire de catre Ucraina a angajamentelor asumate si sa prezinte un raport despre rezultatele acestei monitorizari la urmatoarea reuniune anuala a ICPDR.

Cea de-a 7-a Reuniune Anuala Ordinara a ICPDR a adoptat "Raportul Secretarului Executiv al acestei organizatii pe problema proiectului Bastroe in partea ucraineana a Deltei Dunarii”.

Documentul mentioneaza implicatiile negative ale proiectului Bastroe asupra calitatii apelor din Delta Dunarii, in special in cazul inceperii de catre Ucraina a activitatilor planificate pentru realizarea celei de-a doua etape a proiectului.

Kievul nu-si tine promisiunile

Secretarul Executiv al ICPDR aminteste in continutul raportului sau promisiunea autoritatilor ucrainene ca, inainte de a trece la realizarea celei de-a doua faze a proiectului Bastroe, sa sprijine elaborarea de catre expertii internationali de mediu, cu participarea ICPDR, a unui studiu international privind impactul proiectului ucrainean asupra mediului inconjurator si implicatiile sale in plan

transfrontalier. Totodata, in cadrul conferintei ministeriale a ICPDR, reprezentantii a 20 de organizatii neguvernamentale de mediu din bazinul dunarean au solicitat viitorului guvern ucrainean si Comisiei Europene sa faca tot posibilul pentru a preveni continuarea lucrarilor la Canalul Bastroe si sa repare prejudiciile deja produse mediului inconjurator prin realizarea primei faze a proiectului.