Ieri, euro a pierdut 634 de unitati in fata leului pentru a ajunge la 38.659 de lei. Leul "si-a aratat muschii" si in fata dolarului, moneda americana fiind cotata ieri la 28.872 lei, cu 530 de unitati mai putin fata de nivelul inregistrat miercuri.

Este pentru a treia oara de la inceputul lunii noiembrie cand cursului euro si dolarului intra parca in goluri de aer, prabusindu-se de la o zi la alta cu peste 500 de unitati, fluctuatii de neimaginat in urma cu cateva luni.

Reamintim ca la inceputul lui noiembrie, imediat dupa ce BNR a anuntat ca nu va mai interveni pe piata valutara pentru a tine cursul sus, euro a scazut intr-o singura zi cu 821 de unitati. A doua "prapastie" in care a alunecat moneda europeana a fost consemnata pe 3 decembrie, cand euro a pierdut inca 804 unitati si a atins in acelasi timp un nivel minim record - 37.560 de lei.

Dealerii sustin ca euro si dolarul vor continua sa scada pana la sfarsitul anului. Potrivit acestora, diminuarea drastica a cursurilor principalelor valute inregistrata ieri se datoreaza vanzarilor masive ordonate de banci. "In prima jumatate a lunii, majoritatea bancilor au cumparat valuta.

Acum insa, nu mai exista nici un motiv pentru care bancile sa spere ca euro si dolarul vor creste in urmatoarele saptamani. Prin urmare, bancile se inghesuie sa vanda valuta", ne spune dealerul unei banci. "Pe piata valutara din Romania exista un fel de "efect de turma". Nimeni nu a vandut acum 2-3 zile cand euro era cotat la peste 39.000 lei.

Acum s-au inghesuit toti sa vanda si uitati-va cum a scazut cursul", spune alt dealer. Jucatorii de pe piata valutara se asteapta la noi diminuari ale cursului euro in perioada urmatoare. Luni, euro ar putea cobori chiar pe la 38.500 lei, urmatoare tinta fiind 38.000. "Si in anii trecuti s-au inregistrat scaderi ale cursului in ultimele zile ale anului.

Se regleaza conturile cu furnizorii, se platesc primele de Craciun la salariati, se ramburseaza alte datorii. Deci foarte multi au nevoie de lei si pentru asta schimba valuta din conturi", concluzioneaza un dealer.