Sicomed si Microsin au incalcat Legea concurentei, a stabilit Consiliul Concurentei, care a decis sanctionarea acestora cu o amenda totala de peste 500 milioane lei.

"Investigatia derulata de Consiliul Concurentei pe piata medicamentelor a stabilit faptul ca cele doua societati ce activeaza pe piata medicamentelor au incheiat o intelegere, in 2000, care a condus timp de 2 ani la eliminarea concurentei de pe piata piafenului", ne-a declarat Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei.

In perioada 2001-2002, Microsin a vandut doua din componentele pentru piafen exclusiv societatii Sicomed. De precizat ca Microsin este singurul producator de pe piata romaneasca al celor doua substante de baza folosite in fabricarea piafenului - clorhidrat de pitofenona si bromometilat de fenpipramida.

In aceste conditii, Sicomed a ramas pentru o perioada singurul producator de piafen pe piata romaneasca, concurentul acestei societati - Antibiotice Iasi - fiind eliminat de pe acest segment de piata, explica Berinde. Astfel, in timp ce Antibiotice a inregistrat scaderi drastice ale vanzarilor de piafen, Sicomed a realizat in 2001 profituri nete suplimentare in valoare de peste 1,1 miliarde lei.

Prin urmare, Consiliul Concurentei a decis, pe langa sanctionarea Sicomed, si confiscarea profitului realizat de societate prin recurgerea la practica anticoncurentiala in cauza. Reprezentantii Sicomed au anuntat ca vor respecta decizia Consiliului Concurentei cu privire la sanctiunea pentru practici neconcurentiale pe piata medicamentului Piafen.