-am criticat pe Traian Basescu pentru ca a cerut, fara sa aiba un raspuns de la BEC, anularea alegerilor - ma temeam ca gestul sau riscant poate ucrainiza Romania. Si iata ca, pana la urma, cel care arunca Romania spre Ucraina, unde minerii se pregatesc sa navaleasca asupra civililor, este Ion Iliescu.

De doua saptamani incoace, ne chinuim, cu puterile noastre de jurnalisti, sa ajutam la tinerea Romaniei departe de Ucraina. Speram sa evitam convulsiile politice la scena deschisa care pot bloca aderarea Romaniei la UE, singura salvare, in opinia noastra.

Pentru neutralitatea activa, bazata pe critici adresate principalelor tabere angajate in campania electorala, am fost agresati in scris si verbal de colegi de breasla, fani absoluti ai lui Traian Basescu si ai Aliantei, care ne-au acuzat, si in special pe sussemnatul, in mod absurd, ca facem propaganda PSD si lui Adrian Nastase. Poate vor regreta intr-o zi ce-au facut.

Din momentul in care Ion Iliescu a semnat gratierea lui Miron Cozma, ziarul Adevarul nu mai poate ramane neutru. Deja, cinismul sumbru cu care Iliescu l-a decorat pe C.V. Tudor cu "Steaua Romaniei" - mai bine o arunca intr-o hazna - ne ridicase tensiunea pana la limita suportabilului.

Gratierea lui Miron Cozma, facuta cu calcul las, dupa alegeri, este semnalul pe care batranul diavol bolsevic il da pentru ca fortele intunericului sa stranga randurile in jurul lui. El aplica acum schema de gherila politica pe care a invatat-o la Moscova si in care Cozma isi are locul sau bine definit. Pentru ca Ion Iliescu nu concepe sa cedeze puterea pe care a detinut-o 15 ani in Romania.

Miron Cozma este specialist in subminarea securitatii nationale. In ianuarie 1999, Romania a ajuns in pragul disolutiei totale a autoritatii de stat in urma marsului armatei de mineri a lui Cozma asupra Bucurestiului. In 1990 si 1991, mineriadele au trimis in bezna Romania privita dinspre Europa.

Nu numai Cozma a fost gratiat, ci si fostul adjunct al sefului Militiei Timis, Ioan Corpodeanu, condamnat la 15 ani inchisoare pentru reprimarea sangeroasa a manifestatiilor anticeausiste de la Timisoara.

Si, ca sa fie poza completa, Iliescu a mai dat drumul si unui consilier guvernamental si unui judecator, acuzati de coruptie ca si cum ar vrea sa ne arunce in cap tot raul din Romania acestor ani. Practic, dupa atatia ani de maimutareli "democratice", Iliescu revine la zero, ba chiar la minus, fiind identificabil in acest moment cu Nicolae Ceausescu.

El anuleaza un deceniu si jumatate din viata noastra, aruncand societatea romaneasca in transeele din decembrie '89, chiar in acest decembrie 2004. Rictusul sau bolsevic, despre care scriam in alegerile din 1996, s-a latit acum intr-un ranjet intins in toata splendoarea lui sardonica.

Adrian Nastase, dupa ce initial a declarat ca nu stie despre ce e vorba, a revenit aterizand la Bruxelles si a precizat ca "nu e de acord cu Ion Iliescu, dar ca a semnat decretul in mod formal". E mult prea putin si nu il absolva de complicitate. Ion Iliescu se intoarce acum acolo de unde n-a plecat niciodata, la PSD.

Indiferent ce functie va avea sau nu in partid, Iliescu va fi seful lui spiritual, ayatolahul PSD. Un partid care e condus de un astfel de personaj nu poate emite nici un fel de pretentii privind participarea la guvernare. Nici un partid democratic nu va accepta sa mai colaboreze cu PSD, care va ajunge intr-o izolare asemanatoare cu cea a PRM.

Practic, de atitudinea lui Adrian Nastase, a oamenilor mai tineri si mai deschisi la minte din PSD, depinde acum supravietuirea acestui partid. Daca ei nu se vor desparti de Ion Iliescu, cu orice pret, chiar al unei sciziuni in partid, atunci PSD va muri pe scena politica romaneasca in convulsii care pot rani grav Romania.

O recomandare pentru cititori: cand il mai vedeti pe Ion Iliescu la televizor, acoperiti-i cu ceva partea de jos a fetei, cea care fabrica celebrul zambet, si fruntea - lasati sa se vada numai ochii. O sa va inghete sangele in vine.