Aproximativ 100 de jurnalisti au protestat, ieri, in fata Teatrului National din Bucuresti, fata de agresiunile, tot mai des intalnite, asupra reprezentantilor mass-media. Au fost prezente nume mari ale presei romane, care au tinut sa isi exprime parerea in legatura cu violenta impotriva oamenilor care incearca sa-si duca la capat meseria, infruntand primejdii si amenintari.

La aceasta manifestare a participat si Printul Radu de Hohenzollern, un adevarat adept al libertatii presei. Mintingul a inceput in jurul orei 12.00, cand persoanele adunate in Piata Universitatii au inceput sa scandeze numele celor care au fost agresati de-a lungul timpului, multe dintre cazuri nefiind rezolvate nici pana in prezent.

De asemenea, la manifestare a sustinut un discurs, la final, si presedintele Clubului Roman de Presa, Cristian Tudor Popescu.

Cazul de la Sinaia, cel mai grav

Printre manifestanti s-au aflat si ziaristii de la saptamanalul "Banii Nostri", cei care au fost agresati, saptamana trecuta, la Sinaia, de mai multi indivizi imbracati in negru.

Potrivit Politiei, cand au ajuns la masina redactiei, din atitudinea pe care au avut-o, ziaristii le-au dat impresia unor bodyguarzi ca sunt interesati de ceea ce se petrece in sala pe care o pazeau si unde avea loc o petrecere. Incidentul s-a declansat in momentul in care fotoreporterul Stefan Micsik a declansat, accidental, blitzul aparatului sau de fotografiat, lucru care a iritat bodyguarzii.

Au urmat cateva minute in care acestia s-au batut, cei trei ziaristi suferind multiple traumatisme. Din cate se pare, bodyguarzii sunt de la firma de paza VGB, ai carei patroni sunt Marian si Octavian Iancu si Constantin Margarit, aceiasi care au si societatea VGB Oil. Cel mai grav ranit a fost Damian Vasile, ajuns la Spitalul de Urgenta din Bucuresti, care a suferit o fractura de maxilar.

Peste 70 de agresiuni in cinci ani

Peste 70 de ziaristi au depus plangeri la Politie in ultimii cinci ani, acuzand acte de agresiune fizica sau verbala. Mai exact, din cele 71 de sesizari, 41 constau in loviri sau alte violente, iar 30 erau fapte de furt, talharie, distrugere, calomnie, insulta sau acostari.

Pana la ora actuala, au fost rezolvate 51 dintre aceste dosare, dintre care in 32 de situatii au fost identificati autorii, iar in restul, victimele si-au recunoscut agresorii. In acest an, au fost inregistrate 28 de noi cazuri, exceptandu-l pe cel de la Sinaia, marea lor majoritate fiind rezolvate.

Intre cele inca nesolutionate, se afla plangerea ziaristului Valeriu-Lucian Mariseu, facuta la IPJ Arad, cea a jurnalistei Maria-Carmen Cosman, de la Hunedoara, si dosarul ziaristei Silvia Nichita, aflat in lucru la IPJ Vrancea.

In continuare, ramane nerezolvat cazul agresiunii jurnalistului Ino Ardelean, batut cu bestialitate in apropierea Prefecturii Timis de niste necunoscuti, plangere care a fost inregistrata in judetul Timis.

Meseria, tot mai periculoasa

In alta ordine de idei, facand referire la agresiunile fizice exercitate impotriva jurnalistilor in timpul exercitarii profesiei, au fost sesizate 41 de astfel de plangeri, 37 dintre acestea fiind deja solutionate.

Astfel, in doua dosare a fost definitivata urmarirea penala de catre politie si au fost inaintate Parchetului, in 25 de cazuri a fost declinata competenta in favoarea organelor judiciare, in alte cinci au fost aplicate sanctiuni contraventionale, iar in restul a fost hotarata neinceperea urmaririi penale.