Consiliul Concurentei a solicitat Agentiei de Dezvoltare Regionala si Ministerului Finantelor Publice incetarea acordarii de ajutoare de stat catre 143 de firme din zonele defavorizate, pentru care sprijinul acordat a depasit limita maxima permisa de reglementarile comunitare.

Prevederile Uniunii Europene stabilesc un nivel maxim al ajutorului de stat pentru dezvoltare regionala de 50% din valoarea investitiei pentru intreprinderile mari si de 65% pentru firmele mici si mijlocii.

SOLICITARI. De asemenea, Consiliul a cerut sistarea ajutorului de stat si pentru 116 companii, majoritatea din domeniul transporturilor si comertului cu amanuntul, care nu au realizat investitii, desi au primit ajutoare de stat, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Autoritatea de reglementare in domeniul concurentei a verificat, in perioada septembrie-noiembrie, peste 1.900 de societati cu certificat de investitor in zonele defavorizate.

Un numar de 1.500 de societati vor putea beneficia in continuare de ajutorul de stat, pana la atingerea nivelului maxim prevazut de Regulamentul pentru ajutorul de stat regional. Valoarea totala a investitiilor realizate de firmele monitorizate este de aproximativ 25.300 miliarde lei, contributia proprie a firmelor fiind, in medie, de 92%.

Valoarea totala a ajutoarelor de stat acordate firmelor din zonele defavorizate a fost, in perioada 2003-2004, de aproximativ 2.900 miliarde lei.