La initiativa lui MM Stoica, sustinatorii celor mai importante echipe din campionatul intern vor protesta impotriva abuzurilor comise pe stadioane de fortele de ordine. Pentru a se stopa violentele, acestia propun ca jandarmii sa nu mai stea in peluze.

Ultimul meci sustinut de Steaua pe teren propriu, restanta cu Apulum (3-0), a readus in discutie problemele dintre suporteri si jandarmii insarcinati cu asigurarea securitatii spectatorilor.

STEAUA. In timpul partidei, o parte din suporterii de la peluza, in randurile carora s-a gasit si presedintele executiv Mihai Stoica, au fost batuti cu bestialitate de cei care trebuiau sa le apere integritatea. Scenele de cosmar nu s-au oprit aici: unii dintre stelisti au fost haituiti la sute de metri de stadion, iar cei ramasi in arena au primit amenzi substantiale.

Printre cei sanctionati s-a numarat si oficialul stelist, acesta fiind taxat cu 10 milioane de lei.

CRAIOVA. In martie 2001, la partida dintre FC Brasov si Universitatea Craiova (1-2), dupa ce oaspetii au marcat cel de-al doilea gol, o parte din suporterii brasoveni au aruncat cu pietre catre sectorul oltenilor. Paradoxal, decizia fortelor de ordine a venit invers: jandarmii au intrat peste craioveni, i-au luat la bataie si i-au evacuat din tribune, chiar daca platisera 567 de bilete.

Drumul pana la gara a fost facut in fuga de olteni, cu cainii si cu bastoanele jandarmilor pe spinare, pentru ca apoi sa fie date si amenzi.

TIMISOARA. Pe 7 august 2004, dupa "Poli" AEK – FC National (1-4), aproximativ o mie de suporteri timisoreni au vrut sa ajunga in spatele tribunei oficiale pentru a vorbi cu jucatorii. Organizatorii au deschis portile de acces, dar jandarmii s-au impotrivit, desi nu fusesera acte de violenta. S-a lasat cu bataie si cu amenzi.

RAPID. 30 octombrie, partida Universitatea Craiova – Rapid 2-0. Catre final, fortele de ordine au intrat in sectorul rezervat giulestenilor, batandu-i la sange si evacuandu-i de pe stadion, cu toate ca nimic nu recomanda o interventie in forta.

DINAMO. Pe 1 decembrie, in returul sferturilor de finala ale Cupei Romaniei, Dinamo a jucat la Braila. Cativa suporteri ai gazdelor au vrut sa le fure oaspetilor un banner, moment in care acestia s-au repezit sa-si apere steagul.

Zelosii jandarmi au intrat peste fanii "cainilor", facand deja istorie o fotografie care arata cum este lovit un tanar fara maini, in aceeasi situatie fiind si o femeie.

DEGEABA

"De ani in sir spunem ca sunt batuti copii si femei la meciuri, dar nimeni nu ne baga in seama. Am fost impuscati si amendati. La meciul cu Apulum am luat 5 milioane de lei pentru injurii" - Gheorghe Mustata, lider galerie Steaua

VORBE GOALE

"Ne racim gura de pomana de multi ani. E frustrant sa vezi cum niste analfabeti vin saptamanal la meciuri doar ca sa bata suporterii. Ne provoaca mereu, ei sunt la originea scandalurilor" - Mihnea Ionescu, lider galerie Dinamo

PROVOCARI

"Jandarmii nu au ce cauta in sectoare cu suporterii. Ne provoaca permanent, asa cum am patit noi la Craiova. Cu sefii lor ne intelegem bine, dar e diferenta mare fata de cei care vin pe stadioane" - Gheorghe Raducanu, lider galerie Rapid

ANTI MM

"Daca ar fi o coalitie, nu vrem sa fie coordonata de Mihai Stoica, care a vorbit urat de Timisoara. Noi am fost batuti si batjocoriti, dar cand am tras un semnal de alarma, Bucurestiul a tacut" - Decebal Serbescu, lider galerie "Poli" Timisoara

NEVINOVATI

"Suntem de acord sa protestam impotriva abuzurilor Jandarmeriei. In ultimii ani am avut probleme mari, chiar daca n-am fost vinovati decat rar. Sa nu mai stea in acelasi loc cu suporterii!" - Gabriel Tarca, lider galerie Univ. Craiova

LEGAL

"In urma cercetarilor efectuate de organele abilitate dupa producerea situatiilor care au generat interventia in forta, nu au fost constatate incalcari ale legii si regulamentelor in vigoare" - Serviciul Informare si Relatii Publice al Jandarmeriei

AU FOST SI IMPUSCATI

Pe 2 septembrie 2002, "militarii" au jucat la Craiova contra Universitatii, sustinatorii "ros-albastrilor" plecand din Bucuresti cu trei autocare si patru microbuze. Aproape de Bals, suporterii au intrat in conflict cu jandarmii care-i insoteau, ajungand pe stadion cu un sfert de ora mai tarziu. Intoarcerea le-a fost de cosmar.

La kilometrul 80, stelistii n-au fost lasati sa intre in magazine de jandarmi, moment in care s-a declansat conflictul. Un fan, Maximilian Dabacan, a fost impuscat cu gloante de cauciuc, pentru ca apoi majoritatea suporterilor sa fie batuti.

CUM E PE AFARA

Romania este singura tara unde aprinderea unei torte in timpul unui meci este considerata contraventie. Din acest punct de vedere, legislatia este mult mai permisiva in strainatate, rigorile sale urmand sa fie suportate doar in cazul existentei unor altercatii fizice sau daca cineva arunca obiecte in spatiul de joc.

De asemenea, si poate cel mai important, fortele de ordine nu stau impreuna cu galeriile, ci dincolo de gardurile care le separa pe acestea de restul spectatorilor si de teren, tocmai pentru a fi evitate provocarile.