Iliescu parea impacat cu gandul ca trebuie sa se retraga cu discretie. Nici gand. Isi paraseste functia incarcat de rusine. Va fi din nou pe prima pagina a ziarelor din intreaga lume cu decretelul de gratiere a lui Miron Cozma, cel care timp de zece ani a constituit inamicul nr. 1 al statului de drept.

Dar si cu "Steaua Romaniei" oferita lui Corneliu Vadim Tudor, cel care ii incuraja pe mineri sa distruga ordinea constitutionala in 1999 si care il eticheta drept "carpa kaghebista" pe acelasi Ion Iliescu.

Iliescu s-a inscaunat la Cotroceni intr-o vreme sumbra, incarcata de mineriade, si pleaca de la Cotroceni prin acest afront adus Justitiei, pentru ca nu putea sa-si uite prietenul. De fapt, poate l-ar mai fi uitat ceva timp daca ar fi castigat Adrian Nastase, dar asa, cu Basescu la timona, e bun un Cozma prin Vale.

Cine stie cand va fi nevoie de o noua ridicare a armatei din subteran si Cozma se pricepe cel mai bine la lucruri de-astea. Ba acum, ca urmare a unei trainice prietenii sudate sub gratii, are si relatii puternice intr-o alta lume, mai putin vizibila, cea unde finul sau Fane Spoitoru este, la randul sau, unul dintre cei mai importanti nasi.

Iata cum, in timp ce presedintele ales Traian Basescu se pronunta pentru axa Washington-Londra-Bucuresti spre a oferi cat mai multe sanse Romaniei, presedintele in functie profita de ultimele sale zile la Cotroceni pentru a consolida axa Iliescu-Cozma-Spoitoru, din ratiuni pe care doar le putem banui, dat fiind faptul ca aranjamentele oculte sunt o a doua sau poate chiar prima natura a lui

Iliescu.

Mai grav decat decretul in sine este declaratia presedintelui in functie ca mineriadele au avut motivatiile lor. Le stie bine, pentru ca la multe dintre ele a redactat "motivatiile", iar in final le si multumea minerilor pentru excursiile "civice" la Bucuresti.

Nu mai incape nici o indoiala, la 15 ani de la primele invazii ale minerilor lui Cozma la Bucuresti, ca tehnica mineriadelor a constituit un instrument de presiune si intimidare. De fapt, crearea unor "armate de rezerva" de acest gen sunt prevazute inca din 1947, in celebrele directive secrete ale KGB pentru conducatorii statelor din fostul lagar socialist.

Numai ca Ion Iliescu, prin Miron Cozma, a incurajat fatis comportamentele violente. Nu Ion Iliescu a semnat in 1991 un document cu Cozma, ca de la om de stat la om de stat?

Toate guvernele au platit tribut mineriadelor, desi pentru linistea Vaii Jiului au platit si compensatii de mii de miliarde si nici un miner nu s-a intors in Moldova, sa-si inceapa o afacere. Daca ne gandim ca mineriadele au fost indreptate si impotriva mass-media, Ion Iliescu, prin aceasta gratiere, ne atrage atentia ca amenintarea asupra presei va reveni.

Hoardele mineresti au fost folosite inca din ianuarie '90 pe post de "aratat pisica". O eminenta cenusie a FSN declara in ianuarie '90 ca "zeci de mii de mineri din Valea Jiului au scris zeci de mii de scrisori in aceste zile, cerand FSN sa candideze in alegeri". Si care era argumentul suprem pentru a transforma FSN in partid? "Minerii sunt curajosi si capabili.

Ei stiu incotro merg, iar noi le vom respecta dorintele". De atunci, de la mineriade, intregul angrenaj al aparatului de stat era uns pentru nevoile postcomunistilor. Mai nou, pentru a-si tine dusmanii politici la departare, Nastase a gasit alte mijloace decat garzile pretoriene de mineri.

Partidul lui Ion Iliescu si-a asigurat acum, prin eliberarea lui Cozma si pentru orice nevoie, bratul inarmat care se numeste Miron Cozma. Numai ca recidivarea mineriadelor se va lovi de prora Basescu.

Deosebirea dintre Iliescu si Basescu este ca ultimul are rusine si nu l-ar fi gratiat pe Cozma catu-i haul.