Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) implineste 10 ani de activitate in beneficiul presei romanesti. Din noiembrie 1994 pana acum, peste 5000 de jurnalisti si alti profesionisti de media, studenti la jurnalism si elevi de liceu au participat la cursuri si programe ale CJI. Peste 50 de institutii de presa au beneficiat de asistenta directa din partea specialistilor straini.

Trainerii CJI sunt profesionisti de media recunoscuti de comunitatea jurnalistica romaneasca si internationala, printre care se afla: Liviu Avram, Paul Cristian Radu, Claudiu Saftoiu, Cristian Grosu, Robert Turcescu, Cristina Stanciulescu, Ferenc Vasas, Marian Chiriac, Dan Apostol, Sorin Avram, Bogdan Cristel, Vlad Enache, Alex Ulmanu, Cristina Vasiloiu, Valentin Zaschievici si altii.

CJI a fost implicat activ in elaborarea unor "piese de rezistenta" din legislatia romaneasca, precum Legea liberului acces la informatiile de interes public, legea Rompres si noul Cod Penal din care este eliminata, pentru prima oara, insulta ca delict penal.

Prin eforturile CJI, alaturi de celelate asociatii de media, au fost adoptate Codul Deontologic si Statutul Jurnalistului in cadrul Conventiei Organizatiilor de Media.

In cadrul Programului de pregatire pentru tinerii romi, CJI a "aruncat pe piata" patru promotii de tineri jurnalisti romi, care lucreaza in prezent in redactii din presa centrala sau locala.

In parteneriat cu Facultatea de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii (FJSC) din cadrul Universitatii Bucuresti, CJI deruleaza programul de jurnalism in limba engleza, singurul program din regiune in care o institutie din sistemul invatamintului de stat recunoaste creditele si notele din cadrul cursurilor organizate si predate de un ONG.

Centrul pentru Jurnalism Independent este o organizatie neguvernamentala, non-profit, care ofera instruire si asistenta profesionala ziaristilor si organizatiilor de presa din Romania. Impreuna cu centrul similar din Budapesta, CJI este un proiect al Independent Journalism Foundation cu sediul la New York.

CJI detine presedintia Retelei Sud-Est Europene penrtu Profesionalizarea Mass-Media (SEENPM -- www.seenpm.org) si, impreuna cu Agentia de Monitorizare a Presei si Asociatia pentru Protejarea si Promovarea Libertatii de Exprimare, asigura secretariatul Conventiei Organizatiilor de Media (COM - www.cji.ro, www.mma.ro).

CJI functioneaza ca punct de contact pentru Grupul national de lucru din cadrul Media Task Force a Pactului de Stabilitate.

CJI isi rezerva dreptul de a continua sa lucreze in slujba si in interesul presei independente din Romania. :)