Ziarele din Romania au fost, in perioada electorala, mult mai critice fata de actorii politici decat posturile publice de radio si televiziune, releva o analiza privind activitatea mass-media in campanie, realizata de Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) si Reporterii Fara Frontiere.

Posturile publice de radio si TV au furnizat informatii incomplete, de natura a dezinforma si manipula opinia publica, a precizat ieri, la lansarea raportului de monitorizare, directorul AMP, Mircea Toma.

"Cu contributia Legislativului, care a aprobat o lege electorala care nu incurajeaza informarea populatiei cu privire la viata politica, unele posturi de televiziune si radio au fost fie inhibate din interior, fie speriate de lege, reducand prin jurnalele de stiri posibilitatile de informare ale cetatenilor", a spus Toma.

"Campioana dezinformarii, televiziunea publica, si-a dat in petec intre cele doua tururi de scrutin, producand cel mai scandalos tip de de dezinformare, o adevarata frauda informationala", a subliniat Toma, exemplificand cu jurnalul de stiri din seara zilei de 30 noiembrie, cand reporterul a fost pus sa "traduca" ceea ce spunea Traian Basescu, in direct.

Revenind la datele monitorizarii, acestea releva ca, in presa scrisa, Adrian Nastase si Uniunea PSD+PUR au inregistrat cel mai mare numar de actiuni negative. Nastase a fost cel mai criticat.

Vizavi de activitatea presei scrise, raportul AMP noteaza: "Agenda evenimentelor a fost mult mai apropiata de realitate, iar cititorii au avut posibilitatea de a-si forma o imagine mult mai completa asupra scenei politice in campania electorala. Acest lucru a mai depins si de orientarea politica a fiecarei publicatii in parte".

Desi autorii monitorizarii dau o nota buna ziarelor, comparativ cu aprecierile pentru radio-TV, ei amintesc ca audienta presei scrise este mult mai redusa cu cea a televiziunilor: 8% fata de 73%. Nu in ultimul rand, Agentia a atras atentia asupra actiunilor de intimidare a jurnalistilor din partea unor candidati sau reprezentanti ai autoritatilor.