Pe ultima suta de metri a mandatului sau, Iliescu a luat citeva decizii extrem de controversate, culminind cu gratierea li Miron Cozma si a unuia dintre militienii timisoreni condamnati pentru crimele comise in timpul Revolutiei. Pe linga aceste nume vizibile, care au confiscat dezbaterea publica de ieri, Iliescu s-a mai revansat fata de alti camarazi de lupta.

Doi dintre ei sint fosti securisti, care in regimul democratic au facut cariera in Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), unul dintre cel sapte servicii secrete ale Romaniei. Este vorba despre Tudor Tanase, directorul acestui serviciu, si Ion Tudosie, directorul economic al STS.

Pe primul dintre ei, Iliescu l-a avansat in grad, de la general-maior cu doua stele la general-locotenent cu trei stele, si l-a rechemat in activitate, iar pe Tudosie il recheama din rezerva in activitate.

Cei doi fosti ofiteri de securitate sunt pomeniti de istoricul Marius Oprea in cartea sa “Mostenitorii securitatii”ca facind parte din politia politica a lui Ceausescu. Iata ca Iliescu nu are nici un scrupul in a-l avansa in grad pe unul dintre ei, la 15 ani de la evenimentele din decembrie ‘89.

Mai mult, avansarea in grad si rechemarea din rezerva este cu atit mai controversata cu cit cei doi au fost acuzati deseori in presa de proasta functionare a STS, precum si de faptul ca au fost beneficiarii unor credite avantajoase de la Bancorex.