Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) trebuie sa restituie peste 1300 de miliarde de lei celor aproximativ 22000 de membri ai Asociatiei Nationale a Investitorilor Fondului National de Investitii (ANI-FNI), potrivit deciziei pronuntate vineri de magistratii Sectiei Comerciale a Tribunalului Bucuresti, in procesul civil intentat de

Asociatie impotriva AVAS.

Presedintele ANI-FNI, Ovidiu Mazilescu, a declarat ca aceasta suma va fi actualizata cu valoarea inflatiei inregistrate de la momentul producerii prejudiciului, respectiv mai 2000, pana in momentul platii efective, care, potrivit estimarilor sale, va fi cel mai tarziu in luna octombrie 2005.

Mazilescu a declarat ca "in sfarsit, s-a facut dreptate", in sensul ca sentinta respecta, in intregime, cerintele pagubitilor.

Procesul civil demarat de ANI-FNI s-a incheiat in data de 26 noiembrie a.c., insa de atunci si pana in prezent magistratii Tribunalului Bucuresti au amanat, de trei ori, pronuntarea sentintei, pentru ca a trebuit sa verifice daca toate cele 22.

000 de persoane constituite ca parti civile au calitatea de investitor la FNI si daca au achitat taxele de timbru.

Procesul civil initiat de Asociatia Nationala a Investitorilor Fondului National de Investitii la Sectia Comerciala a Tribunalului Bucuresti a inceput in luna decembrie 2000, cand membrii asociatiei au initiat o actiune civila impotriva Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC).

La 6 decembrie 1999, aceasta institutie a incheiat cu SOVINVEST, societatea care administra Fondul National de Investitii, un contract de fidejusiune/cautiune, potrivit caruia CEC-ul garanta sumele de bani depuse de investitori la FNI, inclusiv dobanzile care urmau sa se acumuleze pana la momentul unei eventuale prabusiri a Fondului.

Ulterior, in temeiul Legii 333/2001, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) a dobandit calitatea procesuala a CEC in toate litigiile care au legatura cu executarea contractului mentionat.

Astfel, de la data intrarii in vigoare a respectivului act normativ, AVAB a devenit parte in peste 40 de dosare civile avand ca obiect pretentii banesti in legatura cu acest contract, judecandu-se cu societati comerciale, persoane fizice sau asociatii ale investitorilor FNI de pe intreg teritoriul tarii.

In anul 2003, AVAB a devenit AVAS - Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, astfel ca actiunea civila initiata de ANI-FNI nu mai este indreptata impotriva CEC, ci impotriva AVAS.

Pe parcursul celor patru ani de proces, membrii ANI-FNI au reclamat in repetate randuri, prin vocea presedintelui Asociatiei, Ovidiu Mazilescu, ritmul lent al judecarii acestei cauze, mai ales in conditiile in care, in luna mai 2004, s-au implinit patru ani de la caderea Fondului.

In aceeasi ordine de idei, investitorii au solicitat magistratilor sa disjunga acest dosar, invocand numarul crescand al persoanelor care, de la un termen la altul, doresc sa devina parte civila in proces, desi nu si-au achitat nici taxa de timbru si nici nu au precizat care le sunt pretentiile. Astfel, la data de 25 iunie a.c.

, Sectia Comerciala a Tribunalului Bucuresti a dat castig de cauza investitorilor si a dispus disjungerea cauzei. In acest fel, un numar de peste 500 de intervenienti vor face obiectul unui alt dosar civil. Potrivit lui Ovidiu Mazilescu, cei aproape 22.

000 de membri ai ANI-FNI si-au achitat taxele de timbru catre Primaria sectorului 4, in valoare totala de 14 miliarde de lei.

Rompres

Banii furati de la FNI vor fi platiti de fiecare roman

Mihai Nicut, Cotidianul

Tribunalul Bucuresti a admis ieri cererea investitorilor FNI de rascumparare a banilor investiti si a obligat Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) sa plateasca suma in solidar cu SOV Invest.

Acest lucru inseamna ca banii pe care ii au de recuperat cei 22.000 de investitori vor fi platiti in cea mai mare parte de la bugetul de stat, adica de fiecare dintre noi, pentru ca patrimoniul SOV Invest este aproape inexistent. Suma se ridica la 1.300 de miliarde de lei.

Pagubitii ar putea sa-si primeasca banii in toamna anului viitor daca pina atunci vor fi parcurse toate etapele legale in acest caz. AVAS poate sa faca apel sau recurs la instantele superioare impotriva deciziei de acum a Justitiei.

Ovidiu Mazilescu, presedintele Asociatiei Nationale a Investitorilor FNI, a declarat, dupa pronuntarea sentintei, ca hotarirea instantei este un succes, dupa un proces ce a durat aproape 5 ani. Investitorii isi vor recupera banii raportat la ultima valoare a unitatii de fond actualizate la suma de 103.720 de lei, la care se va adauga rata inflatiei.

Banii vor trebui platiti de stat, pentru ca depunerile la FNI au fost garantate de CEC, in baza unui contract de fidejusiune. Autoritatile au negat intotdeauna ca, pe baza acestui contract, CEC (adica statul) ar trebui sa le dea feneistilor banii inapoi.

Acum, decizia Justitiei le contrazice si, pina la inchiderea editiei, presedintele AVAS, Mircea Ursache, nu a putut fi contactat pentru a-si preciza pozitia.

CEC a fost substituit in acest litigiu de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB), devenita ulterior AVAS.

Cotidianul - 18 decembrie 2004