Fundatia Freedom House si-a exprimat ieri, intr-un comunicat de presa, ingrijorarea cu privire la violarile libertatii presei, precum si la alte restrictionari la care a fost supusa societatea civila pe parcursul recentei perioade de alegeri in Romania.

Jennifer Windsor, director executiv al Freedom House, sustine ca: "Gradul de concentrare al mijloacelor de informare, precum si influenta Guvernului asupra presei romanesti sunt ingrijoratoare.

" "Viitorul Guvern va trebui sa-si indrepte eforturile pentru a remedia erodarea unor elemente-cheie ale libertatilor civile din tara", atrage atentia organizatia, insistand asupra faptului ca multe posturi romanesti de televiziune, precum si multe ziare locale sunt in proprietatea si sub dominatia unor oficialitati locale, ele fiind susceptibile la intimidare din partea Guvernului.

Jennifer Windsor arata ca pentru a asigura integrarea Romaniei in Uniunea Europeana este nevoie ca oamenii politici, oficialii guvernamentali si alte elite sa lucreze impreuna cu societatea civila, in loc sa incerce sa controleze si sa ascunda poporului informatiile si activitatile guvernamentale.

Organizatia remarca faptul ca acoperirea media din timpul recentelor campanii si alegeri parlamentare si prezidentiale a fost puternic in favoarea Guvernului. Cele trei posturi principale de televiziune - TVR1, Antena 1 si ProTV - sunt fie foarte strans legate, fie influentate de PSD.

"Desi exista mijloace de informare in masa independente, acestea au o acoperire limitata, lasand neinformata o mare parte a populatiei rurale din Romania", mai subliniaza Fundatia.

"Libertatea de expresie este un lucru fundamental intr-o societate deschisa si democratica, iar noi suntem alaturi de acei jurnalisti curajosi de la televiziunea si radioul public, care - pusi in fata amenintarilor ca isi vor pierde slujbele - au rezistat cenzurii, precum si presiunilor de a distorsiona relatarile in favoarea actualului partid de guvernamant", afirma directorul executiv al

Fundatiei. Aceasta aminteste cazul lui Alexandru Costache, reporter al Televiziunii Romane, care alaturi de mai multi colegi ai sai, s-au exprimat in mod deschis impotriva cenzurii, a partizanatului si a manipularii stirilor de la TVR.

Freedom House insista si asupra faptului ca libertatea de expresie in cadrul societatii civile a fost, si ea, reprimata in perioada alegerilor.

Coalitia non-guvernamentala pentru un Parlament Curat, infiintata pentru a monitoriza coruptia in randul partidelor politice, a oamenilor politici si pentru a furniza informatii electorale non-partizane, este supusa unui proces judiciar in legatura cu activitatile sale pe parcursul perioadei electorale.

Coalitia a prezentat liste ale candidatilor compromisi, partidelor din care acestia faceau parte pentru a permite acestora sa retraga candidatii corupti de pe listele electorale; apoi, Coalitia a distribuit aceste liste si publicului larg.

Ca reactie la aceasta initiativa, fluturasi falsificati, purtand antetul si semnaturile membrilor Coalitiei, au fost pusi in circulatie, pentru a compromite initiativa Coalitiei. De asemenea, a fost trimisa la sediul Uniunii Europene de la Bruxelles o scrisoare falsificata, cu scopul de a discredita initiativa Coalitiei, aminteste Freedom House.

Partidul de guvernamant din Romania a dat in judecata Coalitia, sub acuzatia de defaimare. Mijloacele media influentate de Guvern i-au portretizat pe membrii Coalitiei drept "infractori" si "teroristi civici", mai remarca Fundatia.