Ion Iliescu a decis sa revoce decretul de gratiere a lui Miron Cozma si a celorlalte 44 de persoane. Purtatorul de cuvant al Palatului Cotroceni, Corin Cretu, a declarat ca decizia a fost luata in urma consultarilor cu Adrian Nastase, dar si a reactiei opiniei publice si a unor precizari venite din partea Ministerului Justiei.

Surse din delegatia deplasata la Bruxelles afirma insa ca gratierea lui Cosma a tensionat foarte mult relatiile cu UE, acesta fiind adevaratul motiv pentru care Iliescu a revenit asupra decretului.

Ministerul de Interne a demarat in regim de urgenta procedura prin care Cosma va fi dat in consemn la frontiera. La ora 13.30, avocatul lui Cosma, Viorel Dumitrescu, a declarat ca nu are habar unde este clientul sau si ca nu are cum sa dea de el.

Cozma a fost retinut de politia timisoreana la ora 13.35, dupa ce parasise in tromba casa in care a stat, in Timisoara. Cozma a refuzat initial sa plece impreuna cu fortele de ordine, cerand actul care dispune retinerea sa. Politistii l-au chemat pe Cozma la sediu "pentru a clarifica situatia".

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a anuntat ieri ca Miron Cozma se afla in atentia acestui organism pentru implicare in activitati de crima organizata in celebrul dosar al Camatarilor, cauza care ii are in prim-plan pe fratii Ion si Vasile Balint.

"Ca urmare a punerii sale in libertate si existand si riscul ca Miron Cozma sa paraseasca tara si sa se sustraga in acest fel urmaririi penale, prin ordonanta din 16.12.2004 procurorii au dispus monitorizarea sa in mediul ambiental, masura ce urma sa fie adusa la indeplinire de lucratorii de politie", a anuntat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Potrivit Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, in aceasta cauza vor fi efectuate cercetari si fata de Ion Titisor, zis "Fane Spoitoru", datorita relatiei dintre cei doi si comiterii unor fapte ce cad sub incidenta art. 7 din Legea nr. 39/2003 (lege care vizeaza activitati de crima organizata).

Fapta pentru care s-a emis, vineri, mandat de arestare pe numele lui Miron Cozma - crima organizata - a fost savirsita in mai-iunie 2003, cind o firma a apelat la locotenentii lui Nutu Camataru, prin intermediul lui Cozma si Fane Spoitoru, pentru a cumpara o societate aradeana scoasa la privatizare.

In urma afacerii Miron Cozma si Fane Spoitoru, aflati la acea vreme in detentie, urmau sa primeasca 100.000 de dolari.

Potrivit procurorilor Miron Cozma se pregatea sa plece din tara.

Ceea ce este interesant e faptul ca mandatul de aducere, cu referire la implicarea lui Cozma in dosarul Camatarilor, a fost emis chiar in ziua eliberarii sale din detentie, urmand ca a doua zi, adica ieri, la ora 10, minerul sa fie prezentat procurorilor bucuresteni pentru audieri.

Cu toate acestea, politistii au venit la Urseni sa-l ridice pe Cozma abia la ora 13.30, dupa ce se anuntase deja revocarea gratierii. Potrivit avocatului lui Miron Cozma, Arpad Anastasescu, comunicarea mandatului a ajuns la Timisoara, pe fax, abia la ora 15.23, astfel ca retinerea inainte de aceasta ora a minerului este considerata neacoperita legal.

"Cazul va provoca multe discutii juridice, ajungandu-se pana la analiza prevederilor Constitutiei cu privire la prerogativele presedintelui tarii. Este adevarat ca el poate emite decrete de gratiere, dar nu si revocari ale acestora. Se invoca un precedent, dar practica romaneasca nu considera precedentul un izvor de drept", ne-a declarat avocatul Anastasescu.

Aseara Cozma a fost escortat la Bucuresti. Audierea sa nu a putut incepe nici vineri noaptea deoarece avocatul solicitat de Cozama nu a mai ajuns la Parchet.