Terenurile si apartamentele din Capitala vor deveni mai valoroase anul viitor. Analistii din domeniu apreciaza ca preturile vor continua sa creasca, insa intr-un ritm mai lent decit in 2004. Insa cererea va fi in continuare mare. Principalele motive sint extinderea sistemelor de credit ipotecar si a leasingului imobiliar.

De asemenea, se apreciaza o crestere consistenta a terenurilor din zonele limitrofe Bucurestiului. Si piata imobilelor de lux se va dezvolta, datorita cererii mari de pe piata.

Apartamentele din blocuri reprezinta cel mai cerut „produs“ pe piata imobiliara. Preturile mai mici decit in cazul celorlalte imobile au facut ca obtinerea unui credit in acest sens sa fie mai usoara. Si din aceasta cauza, in acest an preturile apartamentelor au cunoscut o crestere spectaculoasa.

Locuinta la bloc, investitie sigura

„O garsoniera confort II in sectorul 4 era vinduta la inceputul anului cu 10-12.000 de euro, iar acum nu coboara sub 14-15.000 de euro. La fel au evoluat preturile garsonierelor confort I, care sint cu 2.000-3.000 de euro mai scumpe. Un apartament cu doua camere costa, in aceeasi perioada, 21.000-22.000 de euro, acum se vinde cu 26.

000 de euro“, ne-a declarat Sebastian Vilcescu, directorul agentiei imobiliare Simplex As. Lucrurile nu se vor opri aici. Investitia in apartamente se va dovedi rentabila si in 2005. Evident, cresterile vor fi diferite, in functie de zona in care se afla proprietatea. „Din punct de vedere al evolutiei preturilor apartamentelor in anul 2005, nu vom mai asista la cresteri spectaculoase.

Ne asteptam la un maxim de 20%, eliminind posibilitatea unor cresteri de amploarea celor de pina acum“, ne-a declarat Liviu Ureche, directorul Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.

Preturile la terenuri s-au dublat

In ultima perioada, preturile terenurilor din afara orasului au crescut foarte mult. Practic, s-au dublat. „Terenurile agricole sint o investitie buna. In apropierea Bucurestiului, un hectar se vindea cu 500 de euro, iar acum pretul a urcat la 1.000-1.100 de euro“, spune Dan Titel, directorul agentiei Domus.

O crestere mai accentuata s-a inregistrat in zona de nord, din cauza sectorului rezidential. In zonele de est si vest, la intersectia dintre soseaua de centura a Bucurestiului si autostrazile catre Pitesti si Constanta, terenurile au crescut in valoare din cauza sectorului industrial. Investitiile in terenuri vor fi profitabile si in 2005.

„Vom fi martorii unor cresteri de preturi in urmatorul an, intre 3 si 5% pentru zonele centrale si intre 20 si 30% pentru terenurile din zonele limitrofe“, apreciaza Gabriel Boaca, marketing coordinator la DTZ Echinox. Nici piata imobilelor de lux nu va stagna. Analistii considera ca acest domeniu este in plina dezvoltare si, de aceea, preturile vor avea un trend ascendent.

Ramine de vazut in ce masura acest aspect va provoca o crestere a chiriilor.