Firmele care asigura focuri de artificii fac afaceri de multe zeci de miliarde de lei pe an. La o nunta, la o aniversare, cu ocazia zilelor nationale, dar si la prezentarea produselor sau la inaugurarea unor noi sedii, se produce o impresie deosebita daca evenimentul este insotit de un foc de artificii. Preturile pentru un joc de artificii variaza in functie de intensitatea si de durata show-ului.

Cel mai ieftin spectacol costa doua milioane de lei si dureaza doua-trei minute, iar cel mai scump poate ajunge la un miliard de lei.

Nunti si botezuri explozive

Cei care apeleaza la astfel de servicii sint firme care organizeaza evenimente, primarii, prefecturi sau mari companii internationale. O categorie aparte care solicita focurile de artificii sint persoanele fizice, care detin o pondere de 30-40% din totalul clientilor. Acestea sint persoane cu venituri peste medie, care aleg sa-si particularizeze zilele de nastere, botezurile sau nuntile.

Perioada minima necesara contractarii unui astfel de spectacol este de 5 zile, datorita avizelor necesare de la primarie, politie sau pompieri.

Materie prima din China si Ungaria

La ora actuala, exista peste 20 de firme pe o piata evaluata la citeva milioane de euro. Materia prima este adusa in majoritate de firme din China, din cauza costurilor mult mai reduse, insa sint si furnizori de spectacole cu scintei care importa materia prima din Ungaria, datorita calitatii mai bune.

Principalii factori ce au dus la cresterea pietei au fost publicitatea, recomandarile date de clienti si dorinta romanilor de a avea petreceri cit mai reusite.

Catalina Strapciuc, director de evenimente la Pyro-Technic Transilvania, considera ca pe viitor acest gen de afacere se va dezvolta, iar succesul va depinde de modul in care firmele vor sti sa ofere servicii specializate in functie de tipul de client.