Jumatate din romani spera ca anul 2005 sa fie mai bun decat cel care tocmai se incheie, desi ponderea celor care se asteapta ca acesta sa aduca prosperitate economica ori scaderea considerabila a somajului este mult mai mica, reiese dintr-un sondaj Gallup remis, luni, agentiei Mediafax.

Sondajul - realizat de Gallup International Association in 69 de tari ale lumii, printre care si Romania - ofera o imagine comparativa referitoare la perceptia asupra noului an si se inscrie in linia cercetarilor realizate la finalul fiecarui an. Potrivit sondajului, 49 la suta dintre romani cred ca anul 2005 va fi mai bun decat precedentul, in timp ce 34 la suta afirma ca va fi la fel.

Potrivit sondajului, 11 la suta dintre subiecti isi exprima convingerea ca, in 2005, o vom duce mai rau decat in 2004. Comparativ cu 2004, anul 2005 va fi, pentru 32 la suta dintre subiectii romani, un an de prosperitate economica, in timp ce 45 la suta apreciaza ca nu vor urma schimbari din acest punct de vedere.

In schimb, 16 la suta dintre subiecti sunt convinsi ca va urma un an mai greu decat cel care tocmai se incheie. Cat priveste somajul, in jur de 30 la suta din subiecti cred ca acesta va stagna si tot cam atatia se asteapta la o scadere usoara. Ceva mai mult de un sfert dintre subiecti (26 la suta) apreciaza ca va urma o crestere usoara a ratei somajului.

Pentru aproape un sfert din subiecti (21 la suta), anul 2005 va fi unul mai linistit din punct de vedere international, in timp ce 48 la suta cred ca anul viitor nu va fi diferit fata de cel ce se incheie. Si din punct de vedere social, aproape jumatate dintre subiecti apreciaza ca nu vor fi schimbari, in timp de 22 la suta cred ca in 2005 vor fi mai multe greve.

Luand in calcul si statele din Europa Centrala si de Est, romanii spera la un an mai bun mai mult decat bulgarii (21 la suta), polonezii si sarbii (22 la suta), cehii (25 la suta), slovacii (31 la suta) si rusii (39 la suta). In sud-estul Europei, mai optimisti decat romanii sunt doar locuitorii din Kosovo (67 la suta) si Georgia (71 la suta).

La nivel mondial, din acest punct de vedere, romanii se situeaza la acelasi nivel cu norvegienii. Tot la nivel mondial, in topul optimismului conduc dominicanii (81 la suta asteapta un an mai bun), tunisieni si vietnamezii (72 la suta), dar si chinezii (70 la suta), americanii (65 la suta).

La polul opus se situeaza austriecii (13 la suta), sud-coreenii (14 la suta), japonezii (16 la suta) si olandezii (17 la suta). Centrul pentru Studierea Opiniei si Pietei (CSOP) a realizat cercetarea in Romania, in perioada 8-12 decembrie 2004, pe un esantion reprezentativ de 1.053 de persoane, in varsta de 15 ani si peste, marja de eroare fiind de plus/minus trei la suta.