Pericolul epidemiei de gripa bate la usa, dupa cum spun infectionistii. Potrivit datelor Ministerului Sanatatii (MS), saptamana trecuta au fost raportate 28 de cazuri cu simptomatologie de gripa. Totusi, nici unul dintre acestea nu a fost confirmat de analizele de laborator.

Deocamdata nu se poate vorbi de o epidemie de gripa, insa specialistii MS declara ca lunile ianuarie, februarie si martie prezinta un risc mai ridicat pentru aceasta afectiune.

Pana una-alta insa, policlinicile sunt asaltate de zeci de mii de oameni afectati de viroze. Prin urmare, peste 36.000 de consultatii si aproximativ 1.200 de vizite la domiciliu au fost efectuate saptamana trecuta de catre medicii de familie. Din datele raportate din teritoriu la MS rezulta ca in aceasta perioada au fost inregistrate 36.786 de cazuri de viroze si aproximativ 23.

000 de cazuri de infectii acute ale cailor respiratorii superioare. Cu toate ca au fost inregistrate 13.952 de cazuri de pneumonii, doar 1.217 dintre acestea au necesitat internare. Totusi, au fost raportate si patru decese din cauza acestei afectiuni.

In aceasta ultima saptamana, si ambulantele au fost solicitate din cauza afectiunilor de sezon: 987 de solicitari au fost pentru infectii acute ale cailor respiratorii superioare, 455 pentru pneumonii si 22 pentru simptomatologii de gripa.