Fragmentata industrie software se afla in plin proces de transformare. Cele doua achizitii incheiate in ultima perioada (PeopleSoft si Veritas) ilustreaza zicala "pestele mare il inghite pe cel mic", demonstrand aria larga de aplicabilitate a teoriei selectiei naturale a lui Darwin. "Industria software a fost o cenusareasa pana cum 20 de ani. Consolidarea constituie o evolutie naturala.

", a declarat Hal Varian, profesor al Universitatii California. Un exemplu este Oracle Corp. care a ajuns in sfarsit la o intelegere cu PeopleSoft Inc. in privinta cumpararii acesteia din urma pentru suma de 10.3 miliarde USD. Si producatorul de software de securitate, Symantec Corp. si-a anuntat intentia de a achizitiona Veritas Software Corp.

, furnizor de software pentru managementul datelor, pentru 13 miliarde USD. Aceste doua exemple demonstreaza cel mai bine tendintele actuale.

Marii furnizori domina rivalii mai slabi, in conditiile in care clientii opteaza tot pentru companiile mai mari pe ale caror servicii pot conta oricand si la preturi mai mici, sustin analistii. BMC Software Inc. si Hewlett-Packard Co., de exemplu, sustin ca primesc din ce in cemai multe oferte din partea companiilor mai mici, care isi exprima dorinta de a fi achizitionate.

"Este destul de dificil pentru furnizorii de nisa sa supravietuiasca si cu atat mai greu sa se dezvolte, fapt pentru care vom vedea din ce in ce mai des cum companiile mari le inghit pe cele mici.", a declarat Jim Shepherd, analist la AMR Research Inc.