Firmele-fantoma si cele care, desi sunt inregistrate legal, nu mai au activitate de multa vreme nu vor putea sa mai comande facturi personalizate si, implicit, nu vor mai putea fi utilizate pentru a emite facturi in incercarea de a acoperi tranzactiile dubioase.

Incepand de ieri, la sediul fiecarei administratii financiare vor fi afisate liste cu contribuabilii inactivi, care vor fi definitivate pana la 10 ianuarie 2005 si vor fi publicate si pe pagina de Internet a Ministerului Finantelor.

Potrivit reprezentantilor Fiscului, contribuabili inactivi sunt socotite toate firmele sau alte entitati fara personalitate juridica, care, in decurs de 12 luni consecutive, nu au depus declaratii fiscale si situatii financiare, nu au efectuat plati si nici nu au prezentat solicitari organului fiscal.

Aceasta masura va fi utila atat Fiscului, care va ajuta la clarificarea exacta a numarului de firme care vor fi radiate, cat si celorlalte societati comerciale, care vor putea sa se fereasca astfel sa cada in plasa escrocilor care "managerizeaza" firme-fantoma.

In vederea pregatirii pentru publicarea listei contribuabililor inactivi, unitatile fiscale teritoriale din structura ANAF vor verifica lista contribuabililor atat in ce priveste procedura de intocmire, cat si in ce priveste eventualele erori materiale privind contribuabili inscrisi pe lista.

"Contribuabilii care, in urma afisarii listelor, constata neconcordante intre situatia reala a firmei si situatia din lista au posibilitatea de a se prezenta la unitatea fiscala de care apartin pentru clarificarea situatiei lor", a declarat secretarul de stat Neculae Plaiasu, presedintele Agentiei Nationale pentru Administratie Financiara (ANAF).

Dupa 10 ianuarie 2005, atat la administratiile financiare, cat si pe Internet vor fi afisate listele definitive privind lista contribuabililor inactivi la nivelul fiecarui judet.