Chiar in campania electorala, Traian Basescu promitea ca nu va accepta in viitorul guvern politicieni care au mai fost la guvernare intre 1997-2000.

Contrar angajamentului actualului sef al statului, mai multi politicieni PNL, PD si UDMR, participanti in guvernari anterioare, si a caror activitate a fost criticata de presa, sint gata sa preia puterea in Executiv si in Parlament: Berceanu, implicat in scandalul „Sunoil“, Dan Radu Rusanu, indulgent cu clientii politici, Laszlo Borbely, acuzat de trafic de influenta, Gyorgy Frunda,

suspectat de afaceri imobiliare la limita legii.

Vicepresedintele UDMR Borbely Laszlo nu a fost niciodata pe prima pagina a ziarelor cu vreun scandal legat de numele sau, insa este vazut ca unul dintre cei mai influenti lideri. Ascensiunea lui spre virful UDMR coincide cu intrarea in Guvernul Ciorbea, pe post de secretar de stat in MLPAT, in mandatul sau luind fiinta si controversata Agentie Nationala pentru Locuinte (ANL).

Marian Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului din Romania si candidatul AP la Presedintie, a sustinut ca Borbely Laszlo a facilitat anularea unui standard de calitate in sensul facilitarii intrarii pe piata romaneasca a firmei Hobas, care a folosit pentru reabilitarea unor sisteme de canalizare tevi din plastic Pafsin.

Autoritatea Nationala pentru Control a descoperit nereguli in contract, dar Borbely Laszlo a negat public acuzatiile. Potrivit unor informatii din mediul politic, Borbely este presedintele Fundatiei Culturale dr. Bernardy Gyorgy, de numele caruia se leaga alt scandal. Presa a relatat ca firma IZOREP, care a renovat sediul fundatiei sus-amintite, a obtinut contracte cu statul.

Berceanu – tinicheaua SUNOIL

Cel mai spectaculos scandal legat de numele lui Radu Berceanu ca ministru al Industriilor si Comertului este „SUNOIL“, izbucnit in 1999 si supranumit scandalul “bani pentru PD“.

Patronul firmei SUNOIL, Liviu Nita, a fost condamnat pentru emiterea unor cecuri false in valoare de 113 miliarde de lei, in scopul achizitionarii unor produse petroliere de la Petrobrazi, care a fost astfel prejudiciata.

Nita a acuzat faptul ca a virat in contul PD suma de 100 de milioane de lei, in schimbul facilitarii de catre Berceanu, alaturi de un grup de apropiati din minister apartinind PD, a deblocarii achizitionarii de produse de la rafinaria Petrobrazi, aflata in administrarea Petrom, controlata pe atunci de Ministerul Industriilor.

Patronul SUNOIL a incercat ulterior, in timpul anchetei, sa nege acuzatiile initiale la adresa reprezentantilor PD. Berceanu a fost cercetat sub acuzatia de complicitate la inselaciune, insa a primit neinceperea urmaririi penale.

Frunda, avocatul „minune“

Gyorgy Frunda nu poate fi, in principiu, suspectat de interese de afaceri cu bugetul, pentru ca renumele sau de parlamentar UDMR si raportor la Strasbourg l-a imbogatit ca avocat.

El a devenit posesorul a 17 case nationalizate de comunisti, dar revendicate ulterior in instanta de fostii proprietari care l-au improprietarit pe Frunda pentru a le recupera mai usor, stiut fiind ca Fodor Imre, fostul primar din Tirgu Mures, nu prea ataca in instanta procesele de revendicare in care era implicat Frunda.

Dorin Iacob, „omul lui Magureanu“

Pentru Ministerul Administratiei si Internelor PD intentioneaza sa-l propuna secretar de stat in institutie si pe Dorin Iacob, secretar executiv in partid, considerat unul dintre oamenii de incredere ai lui Traian Basescu. El a fost ofiter in Militia Economica din Alba, inainte de 1989. Intre anii 1990 si 1992 a fost ofiter in SRI.

Ulterior, Iacob a iesit din serviciul secret si a devenit om de afaceri. Si-a pastrat o relatie buna cu Virgil Magureanu, care, dupa ce i-a fost sef in SRI, i-a devenit si sef de partid. Dorin Iacob a aderat la Partidul National Roman, condus de Virgil Magureanu.

Rusanu, un finantist controversat

Dan Radu Rusanu, considerat multa vreme omul lui Patriciu si avansat de PNL pentru a ocupa Ministerul Finantelor Publice, a mai detinut functii importante in fostele guvernari dintre 1997 si 2000: secretar de stat, tot la Finante, si presedinte al Eximbank.

Rusanu a fost criticat de presa pentru modul in care a acordat credite, cit timp a fost presedinte al unei banci de stat, si pentru felul cum a gestionat banii publici ca adjunct al ministrului Finantelor Publice.

Frunzaverde, prietenul padurilor

De numele lui Sorin Frunzaverde, considerat unul dintre cei mai neperformanti ministri ai guvenarii CDR-PD, se leaga afaceri cu lemn. Propulsat ministru al Mediului dupa 1996, Frunzaverde devine administrator la societatea Ital-Agmoforest SA, din Caras Severin, avind ca obiect de activitate exploatarea lemnului.

Frunzaverde a fost administrator in perioada decembrie 1997-februarie 1998, iar un control al Inspectoratului Teritorial Silvic din Timisoara a constatat o paguba de doua miliarde de lei, echivalentul a 2.000 de metri cubi de lemn nemarcat, valorificati de societatea respectiva, cazul fiind, ulterior, facut uitat.