Dupa ce, zilele trecute, blocul Likud din Israel condus de premierul Ariel Sharon, si Partidul Muncii (laburist), al carui lider este Shimon Peres, au ajuns la un acord oficial referitor la formarea unui guvern de uniune nationala, primul-ministru incearca prin toate mijloacele sa gaseasca formule prin care sa-i asigure postul de vicepremier partenerului sau de coalitie.

Aceasta intrucat unicul post este deja ocupat de Ehud Olmert, ministru al Industriei si Comertului, coleg de partid cu Sharon, care nu vrea sa cedeze functia respectiva. Or, intelegerea Likud-laburisti are drept conditie principala venirea lui Peres in guvern, ca vicepremier.

In atare conditii solutia pe care o intrevede Sharon este aceea ca presedintele Comisiei legislative a Knessetului (parlamentului), Michael Eytan, sa faciliteze modificarea legii fundamentale, care prevede doar un post de vicepremier. Initial, Eytan nici n-a vrut sa auda de asa ceva, dar, ulterior, el si-a nuantat pozitia: "Imi e foarte neplacut...

voi actiona in conformitate cu functia pe care o ocup, incercand sa raspund la ceea ce se doreste de la mine". Salvarea a venit de la un coleg de partid al lui Peres, deputatul Haim Ramon, care a depus un amendament al legii fundamentale de functionare a guvernului. Acesta autorizeaza crearea unui nou post de vicepremier, iar pentru a fi aprobat e nevoie de majoritatea simpla in Knesset.

Desi, in principiu, vicepremierul are rol mai curand onorific, el asigura conducerea cabinetului, pe care-l poate si convoca, atunci cand primul-ministru e in strainatate ori il poate suplini 100 de zile daca s-a imbolnavit grav. In paralel, reprezentantii Likudului si laburistilor au pus la punct liniile directoare ale programului guvernului de coalitie.

Cel mai important punct este acela potrivit caruia ansamblul planului de evacuare din Fasia Gaza trebuie votat de guvern pana cel tarziu la 1 martie 2005. Revenirea lui Peres intr-un guvern de uniune nationala e amplu comentata de presa israeliana. Inainte de toate, el este, la cei 81 de ani ai sai, cel mai venerabil politician inca in activitate.

In al doilea rand, laureatul premiului Nobel pentru Pace a declarat ca partidul sau se integreaza in coalitie fara conditii, spre a sustine planul de dezangajare in Gaza promovat de premierul Sharon.

Explicandu-si gestul intr-un interviu acordat ziarului "Le Figaro", el a aratat: "cei din generatia mea au responsabilitatea de a face pacea, de a lua decizii dificile, pentru a permite tinerilor sa duca o viata mai putin complicata". Peres a mai detinut functii ministeriale (inclusiv sefia diplomatiei) intr-un cabinet de uniune nationala condus de Sharon in 2001.

Acum, laburistii vor avea opt ministere, dintre care doua fara portofoliu, si trei viceministri. Vor prezida si patru comisii parlamentare, iar Likudul va conduce ministerele-cheie - Aparare, Externe si Finante.

In noul context, Sharon poate conta pe voturile celor 40 deputati ai Likud, 19 ai Partidului Muncii si negociaza cu un partid ultrareligios, ce are cinci deputati, putand astfel obtine o majoritate de 64 de voturi din cele 120 ale Knessetului.