Blocajul financiar a continuat sa fie si in luna noiembrie principala cauza de limitare a activitatii de productie din industrie si constructii, releva datele statistice cuprinse in Buletinul de conjunctura realizat pentru aceasta luna de Banca Nationala a Romaniei si publicat pe site-ul sau.

Din cele 380 de unitati industriale reprezentative selectate pentru a participa la acest sondaj, 24% au indicat blocajul financiar ca principala cauza a limitarii activitatii.

Pe de alta parte, o influenta negativa a avut-o si cererea insuficienta, acest aspect fiind resimtit de toate intreprinderile din industria producatoare de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, echipamente, aparate de radio si televiziune, aparatura si instrumente medicale etc.

In opinia a 14% din participantii la sondaj, evolutia cursului de schimb are o influenta nefavorabila asupra activitatii, influenta sa facandu-se mai simtita in ramurile chimie, prelucrarea cauciucului si a maselor plastice, textila, confectii, pielarie si incaltaminte, prelucrarea petrolului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, alimentara si produse din tutun.

In opinia a 9% din reprezentantii intreprinderilor luate in calcul la realizarea sondajului BNR, o alta problema o reprezinta nivelul ridicat al dobanzilor bancare. De acest aspect s-au aratat nemultumiti 35% din agentii economici din sectorul constructii si intre 31% si 65% din societatile care activeaza in diverse domenii din sectorul industrial.

Si pentru luna noiembrie, o preocupare majora a societatilor a ramas continuarea investitiilor, dar a fost consemnata o reducere cu 13% a soldului pozitiv al opiniilor, sugerandu-se astfel o posibila atenuare de ritm. Proportia managerilor care nu au intrevazut nici o modificare a bugetului alocat investitiilor s-a majorat cu 10% comparativ cu luna precedenta, situandu-se la nivelul de 57%.

In ceea ce priveste rata profitabilitatii, ea si-a pastrat trendul pozitiv, dar raspunsurile managerilor au sugerat ca ea va creste intr-un ritm inferior lunii octombrie, mai releva sondajul BNR.