Banca Nationala a Romaniei este, conform Legii privind statutul BNR, o institutie publica independenta. Dar conducerea BNR este numita de Parlament, asadar pe criterii politice, astfel ca notiunea de independenta este discutabila.

Dupa cum s-a vazut si la concertul de sfirsit de an oferit de BNR vinerea trecuta, unde printre invitatii independenti, precum bancheri si patriarhul Teoctist, s-au aflat si reprezentantii PSD Mihai Tanasescu si Ionel Blanculescu, singurii politicieni din sala.

Independenta BNR a fost serios pusa sub semnul intrebarii odata cu hotarirea Parlamentului de la sfirsitul lunii septembrie de a numi o doua conducere a bancii centrale.

Mandatele membrilor din conducerea BNR expirau abia in decembrie, fapt care a atras criticile intense ale partidelor de opozitie, PNL si PD, acestea acuzind partidul de guvernamint ca politizeaza banca centrala, numind la conducerea acesteia proprii oameni.

Ceea ce s-a si intimplat: Florin Georgescu, vicepresedinte PSD, a fost ales prim-viceguvernator BNR iar Eugen Dijmarescu, fost consilier in guvernul PSD, a devenit viceguvernator.

Semne de intrebare in privinta moralitatii vice-guvernatorului Florin Georgescu

Presa independenta si analistii au fost de acord ca numirea noii conduceri a BNR s-a facut, in primul rind, pe criterii politice si mai putin in functie de calitatile profesionale sau chiar morale.

Chiar daca cei doi reprezentanti ai PSD sunt recunoscuti si experimentati finantisti, s-a ridicat problema politicii si concordantei ideilor promovate de noii reprezentanti in conducerea BNR cu cele promovate de guvernatorul Mugur Isarescu, dar si cu politica viitorului Guvern.

Astfel, guvernatorul a insistat de multe ori si chiar a criticat guvernul PSD ca nu reformeaza suficient economia, iar din acest motiv BNR nu poate sa reduca inflatia. Numai ca Florin Georgescu este recunoscut ca un adept al economiei centralizate, al protectiei sociale si mai putin ca un om care a pus umarul la restructurarea economiei.

In privinta moralitatii, Georescu a fost criticat pentru faptul ca a facut parte, alaturi de Nicolae Vacaroiu, din conducerea unei banci-fantoma, Banca Romana de Scont, patronata de controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, implicat in scandalul FNI.

Astfel ca se pune in continuare problema neconcordantei, pe de o parte, intre ideile noilor reprezentanti ai BNR si pe de alta parte cu cele ale noului Parlament si Guvern, care se pare ca va fi unul liberal.

BNR ar putea bloca actiunile Guvernului

"PSD doreste sa-si impuna apropiatii si simpatizantii, clientela politica, in conducerea BNR. Alianta PNL-PD considera ca noul CA al bancii trebuie numit dupa alegerile generale pentru ca politicile financiar-bancare ale BNR sa fie compatibile cu cele ale viitorului Guvern si Parlament", a declarat Eugen Nicolaescu, deputat PNL si membru al Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor.

"CA al BNR, poate bloca orice actiune pe care o poate promova noul Guvern, poate bloca reforma si restructurarea", a avertizat Nicolaescu. In plus, spus el, o conducere a Bancii Centrale, numita pe ultima suta de metri si contestata de opozitie nu se va bucura de credibilitatea partenerilor de discutie externi si este "o grava lovitura aplicata de PSD acestei institutii".

Oamenii PSD, invitati de onoare la receptia de sfirsit de an a BNR

Revenind la ceea ce se intimpla in BNR, nu putem decit sa constatam ca oamenii PSD se simt ca la ei la patid.

Cu ocazia receptiei de sfirsit de an oferita de banca centala, singurii politicienti prezenti printre invitatii BNR, in majoritate bancheri si reprezentanti ai presei, au fost oamenii PSD, prietenii lui Florin Georgescu: ministrul de Finante Mihai Tanasescu, ministrul controlului, Ionel Blanculescu, fosta ministra Hildegar Puwak, demisa in urma unui scandal de coruptie.

Primiti cu mbratisari de Florin Georgescu. Pe de alta parte, oaspetele de seama al guvernatorului Mugur Isarescu a fost patriarhul Romaniei, IPS Teoctist, astfel ca reprezentantii de frunte ai PSD nu-si gaseau de loc locul printre restul invitatilor bancii centrale, fapt care nu a facut decit sa arunce inca o umbra asupra independentei bancii centrale.