Care au fost cele mai importante evenimente care au afectat comunitatea IT in anul 2004? Vanzarea diviziei de PC-uri a IBM Corp. grupului chinez Lenovo si moartea Comdex sunt marturii evidente ale faptului ca IT-ul nu este altceva decat o perioada de tranzitie. Aceasta era de tranzitie implica nu doar transformari in tehnologia computing ci si chestiuni ce implica legea si strategiile tehnologice.

Oare tehnologia ar avansa mai rapid daca patentarea nu ar fi permisa? Pot utilizatorii sa instaleze sisteme de tipul mission-critical open-source constienti fiind de posibilitatea de a accesa codul sursa al aplicatiilor? Nu exista raspunsuri usoare, asa cum arata si topul celor mai interesante povesti din IT ale anului.

IBM se supune realitatii: vinde divizia de PC-uri grupului Lenovo

Daca ar fi sa credem in semne, unul Dintre ele ar fi faptul ca IBM a decis sa vanda divizia de PC-uri grupului chinez Lenovo cu doar cateva saptamani inainte de incheierea anului. Intelegerea in urma careia IBM castiga peste un miliard USD in dividende si cash, obliga compania sa se implice in continuare in afacerea cu PC-uri pentru a oferi o serie completa de servicii si produse.

IBM va detine 18% din actiunile Lenovo. In continuare nu exista nici un dubiu: compania care a conferit legitimitate revolutiei PC in anii 80 renunta la afacerea cu PC-uri. Analistii anticipeaza pentru urmatorii anii o solidarizare a furnizorilor de calculatoare personale.

China: Pe urmele Indiei?

In timp ce furnizorii occidentali bat de ceva vreme la portile Chinei, anul acesta China a inceput sa apara pe piata ca jucator cu reguli proprii. Intr-o alocutiune tinuta la Beijing in septembrie, John Chambers, presedinte si CEO al Cisco Systems Inc. declara: "China va deveni centrul universului IT.

" Chambers facea previziuni pentru urmatorii zeci de ani, cand doar anul acesta companii ca Accenture Ltd. si IBM, precum si furnizori indieni de servicii au stabilit sau extins facilitati de outsourcing in China. Facilitatile satisfac doar pietele locale, cu toate acestea infrastructura IT si de facilitati a Chinei este mai puternica decat cea a Indiei.

Pe masura ce China isi perfectioneaza noul limbaj si isi pune la punct legislatia privind pirateria online, isi consolideaza si pozitia in sectorul de servicii.

Pana atunci, companii cu profil hardware si networking ca Lenovo si Huawei Technologies Co. Ltd. raporteaza o crestere rapida pe piata internationala, in timp ce companii profilate pe software ca Red Flag Software Co. Ltd. isi contureaza statutul de leader.

Achizitia PeopleSoft

Pana la urma Larry Ellison, co-fondator si CEO la Oracle, s-a tinut de cuvant! Pe 13 decembrie insa, Oracle a incheiat contractul de cumparare a PeopleSoft pentru circa 10.3 miliarde USD, sfarsind in acest fel un lung si anevoios asediu.

Un ciuda multelor obstacole pe care PeopleSoft le-a avut de infruntat, Oracle si-a continuat demersul, iar in luna septembrie a primit verde sa-si atinga telul, dupa ce un judecator federal a respins cererea Departamentului de Justitie American de a bloca oferta pe considerente de lipsa de incredere.

In sfarsit, dupa doi ani de la prima oferta inaintata de Oracle, povestea se incheie la fel ca toate povestile despre consolidarea industriala.

Alianta Sun si Microsoft

Una dintre surprizele anului a fost spectacolul oferit de Scott McNealy, co-fondator si CEO la Sun stand la aceeasi masa si glumind despre "intelegerea de cooperare" cu Steve Ballmer, seful executiv al Microsoft Corp. Acordul din aprilie stabileste prevederi demne de luat in seama referitoare la cei doi fosti inamici si impune Microsoft sa plateasca Sun daune morale de 1.6 miliarde USD.

Intelegerea a reprezentat un castig pentru toate partile implicate: Sun castiga bani care sa o ajute sa isi revina, sa-si improspateze Solarisul si sa scoata un set nou de produse pentru utilizatorii industriali, Microsoft face pace cu un rival de temut si

isi mai rezolva cateva din problemele legale, iar utilizatorii, teoretic, beneficiaza de produse compatibile.

Uniunea Europeana impune Microsoft regulamentul antitrust

Uniunea Europeana a fost nevoita sa elaboreze un regulament antitrust pentru a demonstra gigantului software ca nu isi poate cumpara dreptatea.

Desi Microsoft a avut cateva cazuri si plangeri de antitrust in urma carora a avut de platit niste polite catorva state, companii si organizatii, Uniunea Europeana a mai dat o lovitura companiei cu o penalizare de 613 milioane USD si solicitarea pentru sistemul de operare Windows fara softul Windows Media Player.

Regulamentul UE il depaseste pe cel existent in Statele Unite si nu tine cont nici de farmecele Microsoft. Cazul ar putea dura ani de zile, insa daca Microsoft ar fi obligat sa ofere Media Player separat, aceasta ar impune un model in domeniu.

Gaga sau Google?

Oferta publica lansata de Google Inc. in luna august, una dintre cele mai controversate afaceri ale anului, a readus in memoria opiniei publice amintiri placute despre epoca dot-com, dar si un optimism realist privind economia.

Oare interesul aratat pentru compania ce detine motorul de cautare pe Internet va starni curiozitatea investitorilor? Pana acum nu s-a gasit un raspuns la aceasta intrebare, insa piata a cunoscut o deschidere puternica, rezultate financiare bune pentru companie si serviciul e-mail Gmail de 1GB care a inghitit ofertele copycat.

Au fost si cateva balbaieli stanjenitoare din partea companiei, un exemplu fiind confuzul raport fiananciar pe luna octombrie, care a pus pe ganduri analistii daca Google a iesit in pierdere sau a avut profit, valabila fiind varianta a doua.

Desi nu a prorocit o a doua explozie dot-com, IPO a demonstrat ca o companie cu o tehnologie potrivita si o anumita pozitie pe piata poate atrage investitori.

Patentarea, un stres in plus

Tulburarea provocata de ratificarea directivei Uniunii Europene de patentare a demonstrat cum nu se poate mai bine teama si confuzia ce invaluie conceptul de drept de posesiune asupra proprietatii intelectuale. In forma initiala propusa de Comisia Europeana, directiva permitea patentarea softurilor. Versiuni ulterioare ale Parlamentului European au fost modificate pentru a nu permite patentarea.

Chiar inainte de incheierea anului, un vot din Consiliului de Ministri a fost amanat, probabil din cauza presiunii politice care a distrus consensul privind varianta care va fi ratificata. In ansamblu, corporatiile mari sunt pentru patentare, in timp ce sustinatorii open source si companiile mai mici cu resurse restranse sunt impotriva.

Preocuparea este cu atat mai mare pentru companiile americane. Un mare consortiu alcatuit din mari companii americane a fost anuntat drept cumparator al drepturilor

asupra serviciilor Web scoase la licitatie de Commerce One Inc., aflata

in stare de faliment, pentru a evita astfel eventualele probleme de ordin legal.

SCO cade, Linux se ridica

Procesul intentat anul trecut de SCO Group Inc.companiei IBM Corp. a pus pe ganduri multi utilizatori care s-au temut ca revendicarile SCO ar putea ingradi dezvoltarea Linux. SCO pretinde ca IBM a scris ilegal code-uri sursa pentru Linux. Anul acesta SCO a completat gama, intentand procese companiei Novell Inc. si utilizatorilor Autozone Inc. si DaimlerChrysler AG.

In prezent, desi SCO pare sa aiba castig de cauza impotriva IBM, perspectivele de succes s-au diminuat. Un judecator a exclus o mare parte din cazul impotriva DaimlerChrysler, iar in al doisprezecelea ceas SCO si-a schimbat acuzatia impotriva IBM in incalcare a dreptului de autor. SCO a ratat si in privinta inscrierii multora dintre clientii sai la licenta pentru Linux.

Desi o noua infatisare in cazul IBM nu e prevazuta decat spre sfarsitul lui 2005, procesul nu pare sa fi afectat perspectivele Linuxului. IDC anticipeaza ca Linux va realiza 25.7% din livrarile globale de servere in 2008, cu 15.6% mai mult ca in 2003.

Se sting luminile la Comdex

Sirul lung de automobile, taximetristii vorbareti, salile de gala, petrecerile fastuase, toate acestea se pot intampla la expozitii, nu si la Comdex, care a fost eliminata anul acesta. Dupa pierderea a 40% din public in urma atacului din 11 septembrie si a celui dot-com, nu si-a mai revenit niciodat.

Spectacolul, cunoscut in anii 80 drept Computer Dealers Exposition, si-a trait clipa de glorie la mijlocul anilor 90, insa s-a lasat dusa de valul industriei din era dot-com. Mai mult ca orice, decesul Comdex marcheaza sfarsitul unei ere care a inceput cu revolutia PC si a apus in momentul cresterii explozive a rolului Internetului.

Probabil ca are loc o reasezare premergatoare renasterii rationale.

Symantec isi consolideaza pozitia prin achizitia Veritas

Symantec a anuntat ca va achizitiona compania Veritas Software pentru 13.5 miliarde USD. Analistii au apreciat ca prin achizitia Veritas, Symantec va deveni cel mai mare furnizor de software de backup, recovery si arhivare. Fiecare dintre cele doua companii are lichiditati de peste 2 miliarde USD.

Symantec, ale carei vanzari de anti-virusi au sustinut pozitia companiei pe piata de enterprise de ceva timp, "se transforma intr-un furnizor de management de securitate major cu achizitii si un plan nou de marketing, dare care are ceva lacune.", opineaza Steve Hunt, vicepresedinte si director de cercetare pe teme de securitate la Forrester Research Inc.