Dupa ce seful lor a observat ca e urmarit,

Oamenii interlopului Nicu Gheara au capturat o masina de filaj a unui serviciu de informatii

un articol de Dan CARBUNARU si Razvan POPA, Adevarul

Serviciile secrete din Romania sunt implicate intr-un nou scandal. Oamenii controversatului afacerist Nicu Gheara au capturat, luni seara, o masina plina cu tehnica de supraveghere care se afla in timpul filajului. In acest caz nu se stie daca angajatii serviciului au lucrat ca incepatorii, ori Gheara si-a asigurat "protectia".

Cert este ca intre omul de afaceri si serviciul de informatii care l-a filat a izbucnit un conflict pe fata. Insa, chiar daca spune ca este un abuz, Nicu Gheara nu a facut nici o reclamatie. "Acum cinci zile am venit in Romania. In prima zi nu am sesizat nimic. Pe urma, am vazut masinile care ma urmareau permanent", ne-a declarat, ieri, Nicu Gheara.

Iritat si "speriat de hartuirile serviciilor secrete", Gheara ne-a povestit cum a descoperit ca este urmarit: "Fiecare are simturile lui - asa am sesizat. Eu am ochi buni si i-am vazut cum se tin dupa mine prin tot orasul". Parerea despre "coada" pe care a avut-o: "Nu sunt profesionisti. Habar n-au sa parcheze, sa opreasca fara sa fie vazuti sau sa depaseasca.

Erau mereu cate trei echipaje si mereu se dadeau de gol". Luni seara, Nicu Gheara a fost la Mall, in cartierul Vitan. A plecat de acolo pe la vreo 12 noaptea. "voiam sa ma duc acasa si am vazut ca-s urmarit. Ce mi-am zis? Hai sa-i mai plimb! I-am dus prin tot orasul. Mai aveam putin si ii duceam la plimbare si prin parc", povesteste Gheara.

Ca un profesionist al vreunui serviciu secret, omul de afaceri spune ca a plimbat "coada" prin locuri largi in asa fel incat sa-i scoata la vedere. "Pe la vreo 3 dimineata mi-am spus sa-i las si pe ei sa se odihneasca, ca, poate, nici nu mai au benzina si m-am indreptat spre casa".

Despre informatiile conform carora Gheara ar fi beneficiat de serviciile unor masini - pe post de contrafilaj, care sa-i tina pe cei de la serviciul secret sub observatie tot timpul - omul de afaceri nu le neaga explicit. "In Mall aveam oameni cu mine. Dar am plecat singur. Nu stiu ce a fost sau ce nu a fost"(!).

In drum spre locuinta sa din cartierul Colentina, Gheara a organizat o "ambuscada": si-a sunat prietenii sa vina sa-i prinda "coada". "Ei nici nu prea au masini multe. Unii te preiau, altii te lasa. Asa a fost si luni noaptea. Erau trei - un Vento cu numarul B.08.AGE, o Dacia bleu si un Mercedes gri. Dupa mine, spre casa a venit Vento-ul", spune Gheara.

In fata casei lui Gheara, Ventoul serviciului secret a incercat sa isi continue drumul, insa a fost barat de masinile prietenilor omului de afaceri.

"Au vrut sa fuga, dar nu au putut, fiindca au fost blocati bine. Am coborat din jeep (Porsche Cayenne - n.n), m-am dus la ei, m-am prezentat cu legitimatia de presedinte al Asociatiei Fotbalistilor din Romania si le-am cerut explicatii", zice controversatul om de afaceri.

Nicu Gheara spune ca a discutat pe un ton calm, insa "filajul" nu a vrut sa se legitimeze si "erau disperati, voiau sa plece"! "Oamenii care erau cu mine acolo au gasit in Vento aparatura ultraperformanta de interceptare si o camera foto. Se vedea clar cine sunt", a mai precizat Gheara, care a chemat Politia.

"Nici in fata politistilor nu au vrut sa arate legitimatiile si au spus doar ca vor sa mearga la sectie. Politistii m-au intrebat daca vreau sa depun vreo reclamatie, insa nu am acceptat", mai zice Nicu Gheara. Serviciul Roman de Informatii nu a facut nici o precizare fata de o actiune speciala care sa-l vizeze pe Nicu Gheara.

Controversatul om de afaceri se pare ca a fentat serviciul secret implicat in acest caz, indiferent care a fost acesta, prin masuri speciale de protectie: contrafilaj, echipe de interventie si "deconspiratori". Conform unor informatii ale Politiei, Nicu Gheara controleaza trei firme de paza din Bucuresti.

In una din ele sunt angajati fosti lucratori ai serviciilor secrete si din Interne - oameni obisnuiti cu tehnicile de filaj sau contrafilaj. Despre acest lucru, Gheara ne-a declarat ca "nu am pe numele meu nici o agentie de bodiguarzi". Nicu Gheara, care este si prietenul lui Adi Mutu, nu are pana in prezent nici un dosar penal si nici nu este cercetat privind vreo fapta penala.

Numele lui, insa, a aparut intr-o serie de cazuri - unul fiind un transport de droguri capturat de serviciile secrete pe Aeroportul "Henri Coanda". Atunci, un caraus venit din Venezuela - care avea ordin sa aduca la Bucuresti, sapte kilograme de cocaina - a fost prins cand voia sa lase marfa unui consilier al deputatului Viorel Gheorghiu.

In aeronava in care se afla transportatorul era si Nicu Gheara, care la scurt timp a parasit Romania. Acesta ne-a spus ca nu a avut nimic de-a face cu cocaina: "Venisem pentru patru zile sa cunun pe cineva la Focsani si aveam bilet dus-intors la Madrid. In acel avion erau 180 de pasageri. Oricine putea fi traficant de droguri". Tot in acea cursa era si Danut Lupu - fostul fotbalist.

Nicu Gheara ne-a declarat ca si acesta "a fost chemat acolo..."! Tot numele lui Gheara a aparut si in diferite relatii cu lideri ai lumii interlope precum fratii Camataru sau Fane Spoitoru. Gheara a negat foarte iritat vreo legatura cu acestia: "Nu mai imi puneti in carca nume pe care nu le cunosc si cu care nu am avut nici o treaba. Nu am avut nici un conflict cu Camatarii!".

Nicu Gheara a tinut sa ne precizeze ca "am venit in Romania sa-mi vad parintii si aveam de gand sa raman in tara. Acum nu mai am nici o siguranta si vreau sa plec. Stiu ca a fost an electoral si au vrut sa ma foloseasca pentru imagine...".

Gheara i-a sechestrat si umilit pe politistii care-l urmareau

un articol de Georgeta Ghidovat, Gilda Paraschiv

Revenit in mod suspect din insoritele Insule Baleare, dubiosul personaj a facut o demonstratie de forta; Obiectivul sau pare a fi intimidarea autoritatilor, pe care oricum le-a “penetrat” de mai multa vreme

Nicu Gheara “a retinut”, in noaptea de luni spre marti, o echipa de filaj care, timp de trei ore, fusese pe urmele sale.

Gheara i-a plimbat pe politisti si le-a intins o capcana in cartierul Colentina. Acolo, “gorilele” lui Gheara, 20 la numar, au incercuit una dintre masinile politistilor, marca Volkswagen, dupa ce alte doua masini reusisera sa dispara.

In scurt timp, Gheara a anuntat si citeva posturi de televiziune. Ofiterii de informatii au scapat abia dupa interventia politiei.

In noaptea de luni spre marti, Nicu Gheara i-a invirtit trei ore prin Bucuresti pe ofiterii de informatii. Celebrul interlop spune ca a observat trei masini care-l filau permanent, iar in jurul orei 3.30 s-a hotarit sa le intinda o capcana urmaritorilor.

A ajuns in apropierea locuintei sale, din cartierul Colentina, iar pe Simetriei, o straduta cu sens unic, a dat citeva telefoane bodyguarzilor sai si prietenilor din televiziuni. Astfel, in scurt timp, 20 de oameni ai lui Gheara i-au inconjurat pe politisti.

Doua dintre masinile acestora au reusit sa dispara, insa cea de-a treia a fost sechestrata si verificata de bodyguarzi, care au descoperit aparatura performanta de urmarire si ascultare.

Pina sa apara televiziunile, cei care venisera la chemarea lui Gheara le-au aplicat oamenilor legii si citiva pumni. E lesne de inteles umilinta pe care au suportat-o politistii. Cind au vazut camerele de filmat, si-au acoperit fetele si au incercat sa iasa din incurcatura sunind la politie.

In scurt timp au sosit la fata locului agenti de la Sectia 7 care si-au legitimat colegii si au verificat masina in care se aflau. Imediat, lucrurile s-au calmat.

Nimeni nu isi asuma filajul

Surse din politie ne-au declarat ca, dintre cei trei politisti umiliti de banda lui Gheara, doi sint de la UM 0962 (celebra “Doi sÔun sfert”), iar unul de la SRI. Oficial insa aceasta informatie nu a fost confirmata.

Comisarul-sef Ion Vasilescu, seful Biroului de presa de la Politia Capitalei, ne-a declarat ieri ca, “in urma verificarilor, s-a stabilit ca masina implicata in acest incident apartine unei “structuri informative””.

Nicu Gheara s-a intors in Romania in urma cu sase zile si spune ca de atunci s-a simtit permanent urmarit. El pretinde ca dupa ce i-a oprit pe oamenii legii, le-a cerut acestora sa se legitimeze si, pentru ca au refuzat, a chemat politia.

Un mister: de ce s-a intors imediat dupa alegeri?

Oficial, Nicu Gheara nu este cercetat in nici un dosar penal: nici in “Cocaina pentru VIP-uri”, nici in “Fratii Camataru”, nici in afacerea de recuperare in care sint anchetati, ca faptuitori, Miron Cozma si Fane Spoitoru (doi apropiati ai interlopului).

Cazurile sus-amintite reprezinta afaceri judiciare in care au fost cercetati apropiati ai lui Gheara ori sint implicate firme legate de numele acestuia (exemplu: Clubul Space, prezent in dosarul “Cocaina pentru VIP-uri”).

Neoficial, mai multe structuri informative si judiciare sustin ca-l au “in lucru” pe Nicu Gheara in operatiuni complexe, aflate in desfasurare si despre care nu se pot oferi informatii intrucit ar periclita ancheta.

Inainte sa plece la Ibiza (in Insulele Baleare, care apartin de Spania si sint situate in largul Marii Mediterane) si sa declare de acolo ca nu mai doreste sa vina in tara, Nicu Gheara a fost vazut ultima oara in public in Romania in decembrie 2003.

El a patronat Gala Fotbalului Romanesc, la care i-a avut invitati pe prietenul sau Mutu si pe alti patru fotbalisti de la Chelsea Londra: Desailly, Hasselbaink, Makelele si Melchiot.

Conform unor surse judiciare, Gheara ar fi plecat din tara anul acesta, la inceputul verii. La scurt timp dupa el, in august, a parasit tara, tot cu destinatia Ibiza, si locotenentul sau, Nuredin Beynur, supranumit “regele litoralului”.

Cei doi s-au intors in tara in ordine inversa: in urma cu aproximativ o luna, in preajma alegerilor, Beynur a sosit in Romania dupa ce a auzit ca masina sotiei sale ar fi fost “vandalizata”. Nicu Gheara a venit saptamina trecuta, imediat dupa victoria lui Traian Basescu in alegerile prezidentiale.

Mutu i-a ramas prieten la catarama

Abia revenit in tara, Nicu Gheara a fost vazut prima data in public alaturi de fotbalistul Adrian Mutu, suspendat pina la primavara pentru consum de cocaina. Cei doi au continuat sa se afiseze impreuna si zilele urmatoare, spulberind legenda ca Mutu ar fi rupt prietenia cu dubiosul sau prieten si partener de afaceri.

Reamintim ca, in ziua in care Mutu a fost depistat pozitiv, Gheara a dat publicitatii un comunicat prin care s-a desolidarizat de fotbalistul de la Chelsea pe motiv ca acesta “i-ar afecta imaginea”! (G.P.)