"Afacerea anului imobiliar 2005" vor ramane tranzactiile cu terenuri agricole, care vor putea aduce castiguri si de peste 100%, se arata in Prognoza privind piata imobiliara in 2005 realizata de SGA Romania - Institutul de Consultanta Imobiliara.

Potrivit studiului, anul imobiliar 2005 va fi unul foarte agitat, fiind influentat de fenomene aparute anterior (intensificarea finantarii prin creditul ipotecar, aporturi suplimentare de capital "emigrant", speculatori straini), dar si de cele inevitabile in perioada urmatoare (liberalizarea contului de capital, instalarea leului greu).

Drept urmare, sunt preconizate modificari imediate si imprevizibile de preturi. Evolutiile vor fi diferite pentru fiecare segment imobiliar, dar, pe ansamblu, pot fi inregistrate cresteri de preturi de pana la 30-45 la suta.

"Casele pe pamant"- preferate apartamentelor la bloc

Apartamentele in blocuri de locuinte se vor vinde anul viitor la preturi asemanatoare celor de la sfarsitul anului in curs, fluctuatiile posibile fiind de doar 8-10 la suta in plus sau in minus.

Exista doua piete distincte ale apartamentelor: cea de cartier, stabila, dar care este in "depreciere morala" lenta si cea scumpa (Centrul Civic, Stirbei Voda, Scoala Herastrau, Aviatiei, Baneasa), care inregistreaza o usoara crestere, preturile urmand a se aprecia cu 15-18 la suta, mai ales in zona de Nord.

Potrivit prognozei, apartamentele incep sa piarda teren in preferintele cumparatorilor, vedetele urmand sa fie, in 2005, "casele pe pamant". Specialistii sustin ca cererea pentru case este sutinuta in primul rand de familiile de tineri cu profesiuni liberale.

Desi "cladirea veche cu tinuta, personalitate si caracter se cauta", oferta este foarte limitata, solutia imobiliara pentru cererea crescuta de case fiind cea a constructiilor noi, se apreciaza in raportul SGA.

Si terenurile de la periferie vor avea succes anul viitor

Afacerea cu terenuri va fi in 2005 una interesanta, care va putea duce la castiguri spectaculoase, dar si la pierderi pe masura daca optiunea nu este insotita de o prospectiune serioasa. Investitia cea mai profitabila va fi cea in terenuri pentru asa-numitele "afaceri de intreprindere" (mai ales in zone precum Militari sau Otopeni), dar si pentru depozite.

In Bucuresti, scumpirea terenurilor in sectoarele clasice (Cartierul Primaverii, Dorobanti, Kiseleff, Domenii, Cotroceni, Polona) indica de fapt oferta foarte redusa. O afacere buna este considerata de autorii acestui studiu cumpararea de terenuri la periferia oraselor "cu dinamica economica" (Timisoara, Craiova, Constanta, Suceava).

Chiriile se vor mari doar in cartierele rezidentiale

Situatia chiriilor pentru locuintele modeste ramane stationara pe ansamblu, desi, in general, acolo unde se dezvolta creditul ipotecar, chiriile scad. Pe piata rezidentiala medie (apartament in vila, bloc nou), frecventata de persoane straine, s-ar putea inregistra in 2005 cresteri de preturi de 10-12 la suta.

O situatie aparte se va inregistra pe segmentul rezidentiatului autentic (vile noi in Baneasa, Snagov), unde o chirie de 5.500-6.000 euro pe luna va fi considerat ceva obisnuit si normal. In acest context, piata hoteliera incepe sa cunoasca o anumita saturatie si, potrivit estimarilor, afacerea este posibil sa devina riscanta in urmatorii ani.

In absenta unui brand de oras, fluxul de clienti catre hotelurile din Bucuresti ar putea atinge in curand un plafon neconvenabil, o investitie noua fiind de-a dreptul riscanta.

Investitiile pe Litoral se lasa asteptate

Adevaratele investitii intarzie sa apara, desi potentialul multor zone este foarte ridicat, se mai arata in documentul citat. Nici in anul care vine nu vor exista proiecte de statiuni noi pe Litoral, preferandu-se pentru orice afacere turistica muntele. Si aici strategiile sunt mai mult locale si sporadice, modificari putand aparea abia peste doi-trei ani.