BCR a cumparat de la populatie, prin intermediul ghiseului deschis la sucursala Lipscani, in doua zile, aproximativ 800-900 grame de aur, a declarat pentru Adevarul Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvant al bancii.

"Populatia a vandut in special bijuterii mici (inele, lantisoare etc.), dar si bucati din monezi de aur si banda dentara", a precizat Cojocaru.

El a adaugat ca, de la deschiderea ghiseului, s-au inregistrat aproximativ 60 de tranzactii.

"Consideram ca initiativa a fost un succes si BCR are in vedere sa mai deschida inca un ghiseu a carui locatie urmeaza a fi stabilita in zilele urmatoare", a afirmat oficialul BCR.

Dupa ce este cumparat de la populatie, aurul este topit si se valorifica fie prin vanzare catre BNR (n.r. - care n-a mai cumparat insa aur de cativa ani), fie pe piata internationala, fie catre bijutierii locali.

"Pentru a preveni cazurile in care eventuali hoti sa vanda bijuterii furate prin intermediul ghiseului nostru, fiecare vanzator de aur trebuie sa prezinte in momentul tranzactiei documentele cu datele de identitate, care sunt inregistrate de catre operatorii nostri", a mai precizat Cojocaru.

Romanii cumpara 15 tone de bijuterii de aur pe an

Romanii cumpara si vand anual circa 15 tone de bijuterii de aur, au declarat reprezentantii Federatiei Nationale a Metalelor si Pietrelor Pretioase si Semipretioase la inaugurarea targului de bijuterii organizat cu ocazia Sarbatorilor de iarna la Palatul UGIR 1903.

Bijuteriile ajung de la producatori si importatori in casele romanilor prin intermediul celor 5.000-6.000 de firme specializate in distributia bijuteriilor, sustin reprezentantii patronatului bijutierilor din Romania.

Insa, patronatul bijutierilor sustine ca oamenii de afaceri din domeniu nu prea au de castigat din cauza pietei negre care "acapareaza" circa 70 la suta din tranzactiile cu bijuterii de aur.

Una din solutiile pentru scoaterea de pe piata a bisnitarilor de aur turcesc, care nu platesc taxe si impozite, este, potrivit patronatului din domeniu, eliminarea accizelor pentru materia prima.

"In prezent, daca producatorii trimit aur in Turcia pentru prelucrare evaluat la 7 dolari gramul si platesc manopera de 2,5 dolari pe gram, la intoarcerea aurului in tara trebuie sa plateasca accize pentru 9,5 dolari, in loc de 2,5", a explicat Mihai Pacioianu, reprezentant al patronatului Diamond Gold.