Presedintele Basescu exista. Oligarhia exista. Luni seara, oligarhia a imbracat uniforma Cartelului Antidemocrat PSD+PUR+PRM si s-a prezentat la parlament. Il astepta, cu o ambuscada, pe presedintele Basescu. Si presedintele, si Cartelul au depus juramintul. Fiecare pe limba lui. De inteles s-a inteles totusi foarte clar.

Basescu a jurat ca va taia ghearele coruptiei si ca va stinge puterea saraciei. Noul presedinte a promis, astfel, ca va dezrobi omul de rind.

El ne-a promis ca vom trai in alta Romanie.

Sub comanda PSD, Cartelul a inceput asa cum a inceput mereu. Cu falsificarea alegerilor. N-a fost un efort. Hotului nu i-a tremurat mina.

A fost o operatiune usoara si cursiva. Ea vine din instinct si din traditie, daca n-a intrat deja in ADN-ul acestei clase de politicieni mari ucigasi de alegeri. Din 1946 incoace, ori de cite ori au in fata o urna si un balot de buletine de vot, acesti oameni fura. Alegerile pentru desemnarea conducerii Camerelor au avut soarta alegerilor din 28 noiembrie. Furtul din 28 a fost furat a doua oara.

Nu era loc in Palatul Parlamentului de autobuzele care au facut treaba la ultimele alegeri, asa ca Nastase si Vacaroiu au fost protapiti in functii, direct, prin comanda manuala. Vreti vot secret? Ete, na! Aici sintem noi si mosia noastra. Cine vrea fineturi democratice sa iasa din sala! Ramasi singuri, membrii Cartelului i-au caftanit pe Nastase si Vacaroiu. Asa au depus ei juramintul.

Ei au jurat ca vor ascuti ghearele coruptiei si ca vor incinge coruptia, la rosu, pe pielea omului de rind. Ei ne-au promis ca vom trai in aceeasi Romanie.

Prima zi de viata comuna a noului presedinte si a noului parlament a lasat in urma doua juraminte care se injura. Traim deja sub amenintarea coexistentei presedinte nou/oligarhie veche. Programul teoretic al acestui risc a fost anuntat de Adrian Nastase.

Vorbind la citeva minute dupa discursul inaugural al presedintelui Basescu, Nastase a promis solemn ca “parlamentul nu va fi o anexa a executivului”.

Iesite din gura vedetei care si-a cistigat nemurirea in marea comedie nationala “O Stenograma Pierduta”, aceste cuvinte se talmacesc in felul urmator: “Puteti conta pe noi, domnule presedinte! O sa va facem zile negre, o sa blocam tot ce se poate bloca”.

Atit timp cit coexistenta presedinte-Cartel va fi lasata sa existe, Romania se va irosi, alergind bezmetic intre un presedinte de la care se va incarca de speranta, la un Cartel obez, de la care se va ghiftui cu cinism. Acest exercitiu de gimnastica distructiva slabeste fara gres vointa si strimba coloana. El nu e o noutate.

Romanii l-au mai practicat sub comanda CDR si au cazut apoi intr-o convalescenta din care s-au ridicat slabiti abia acum citeva saptamini. Lectia ultimilor opt ani de pendulare intre entuziasm si esec e clara: Romania nu are nevoie de o schimbare de guvern, ci de o stramutare de regim. Echipele si consilierii, programele si discursurile s-au schimbat mereu. Regimul a ramas acelasi.

Cum putem iesi din acest joc in care ne asezam la masa mereu alaturi de cei ce ne promit din timp ca vor trisa? Prin inlocuire. Asta inseamna, scurt si clar, alegeri anticipate. Incercarea de a trai intr-un amalgam tolerant, alaturi de fortele politice ale vechii Romanii, a esuat din prima zi. PSD si restul Cartelului nu pot coexista cu cineva fara a-i urzi distrugerea.

Cu cit vom intirzia in iluzia coexistentei pasnice, cu atit vom permite Cartelului sa ne tina in loc, sa conduca prin negatii si sa osifice blocajul. Alegerile anticipate sint singura pista care permite decolarea. Ele pot naste un parlament curatat de toxina pesedista sau pot demonstra ca asa ceva e, pur si simplu, imposibil.

Dar cine nu incearca nu are cum sa afle si risca sa ramina prizonier la putere, intr-un regim care dispune de mari motoare de cenzura: parlament, justitie, presa, procurori, functionari, sila de fiecare zi a romanului care va fi absolvit inca un Institut de Resemnare Publica.

Presedintele Basescu a jurat bine. Acum trebuie sa-si apere juramintul de logodna comoda cu juramintul celorlalti.