Corneliu Vadim Tudor si PRM au demonstrat, luni seara, la votul pentru presedintii celor doua Camere parlamentare, ca au sarit in barca PSD. Dupa ce aproape ca l-a demonizat pe Adrian Nastase in campania electorala, Vadim l-a propulsat acum pe acesta in functia de presedinte al Camerei Deputatilor. Practic, este a doua oara cind Vadim Tudor isi tradeaza propriul electorat.

Dupa alegerile locale, PRM a ajutat PSD in mai multe Consilii Judetene sa formeze majoritatea. N-ar fi insa prima data cind PRM se pune la dispozitia PSD, chiar daca cele doua formatiuni pareau dusmani de moarte.

In ambele Camere ale parlamentului, Partidul Romania Mare a oferit Partidul Social Democrat voturile de care avea nevoie pentru a-i impune drept presedinti pe Adrian Nastase (Camera Deputatilor) si Nicolae Vacaroiu (Senat), in conditiile in care reprezentantii Aliantei s-au retras de la dezbateri.

La Senat, parlamentarii PRM au fost, practic, obligati sa voteze in favoarea PSD chiar de seful partidului, Corneliu Vadim Tudor, care a tunat si a fulgerat impotriva celor care ar fi vrut sa voteze in favoarea candidatului Aliantei.

“Nu ma sfida in fata! La Camera PRM voteaza cu Nastase, cum sa voteze cu vaduva lui Mao Tze Dong?!”, a strigat Vadim catre senatorul Mihai Lupoi, unul dintre reprezentantii PRM care ar fi vrut sa voteze impotriva lui Vacaroiu.

De asemenea, impreuna cu reprezentantii PSD, liderul PRM s-a opus vehement, in plen, propunerii ca votul sa fie secret, ceea ce ar fi adus “riscul” ca unii dintre parlamentarii sai sa nu respecte disciplina de partid.

Parlamentul, la mina PSD+PRM

Daca taberele de luni seara se vor pastra si in continuare, mandatele PRM vor oferi PSD diferenta de voturi necesara pentru a-si impune vointa in parlament, in detrimentul Aliantei si al guvernului pe care aceasta il va propune. In Senat, Alianta D.A. poate conta pe 59 de voturi (PNL-28, PD-21, UDMR-10), in timp ce coalitia constituita in jurul PSD insumeaza 78 de voturi (PSD-46, PRM-21, PUR-11).

La Camera Deputatilor, daca se pastreaza modul in care s-a votat luni, PSD poate conta pe 180 de voturi ( PSD-113, PUR-19, PRM-48), cu rezerva ca o parte din parlamentarii sindicalisti din partidul lui Vadim Tudor ar putea vota cu Alianta), in timp ce Alianta doar pe 152 (PNL-64, PD-48, UDMR-22, Minoritati-18).

In aceste conditii, din cauza coalitiei PSD+PUR+ PRM, Alianta D.A.nu are nici macar majoritatea simpla necesara pentru adoptarea proiectelor de legi ordinare, cu atit mai putin pe cea calificata obligatorie in cazul legilor de revizuire a Constitutiei.

Vadim Tudor o da la intors

Presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor a evitat ieri sa spuna de ce l-a sustinut pe Adrian Nastase pentru functia de presedinte al Camerei Deputatilor, dupa ce aproape in permanenta au existat referiri la presupusa orientare sexuala a acestuia.

Intrebat cum de l-a votat PRM pe Adrian Nastase ca presedinte al Camerei Deputatilor, dupa ce in revista “Romania Mare” el a fost facut homosexual, presedintele PRM a raspuns: “N-are legatura. Facem revista presei aici?! Facem revista presei aici?! Facem revista presei aici?! N-are nici o legatura!”.

La intrebarea cum se explica sustinerea acordata lui Adrian Nastase, avind in vedere repetatele acuze de coruptie la adresa acestuia, liderul PRM a declarat: “Parlamentul e parlament”.

El a adaugat ca, intre Mona Musca si Adrian Nastase, “in materie parlamentara si diplomatica, sint zeci de clase diferenta. In materie de coruptie, da, a fost unul din capii coruptiei din Romania.Dar n-a fost dovedit”.

Cum l-a terfelit Vadim Tudor pe Nastase inainte sa-l voteze

Cu doua zile inainte de turul al doilea al alegerilor prezidentiale, Corneliu Vadim Tudor spunea ca “este exclusa orice colaborare cu PSD”. “PSD sa plece. Nu putem sa colaboram cu un partid care a cistigat alegerile prin frauda. Mai bine ma impusc public decit sa girez un guvern fraudulos”.

Tot inainte de al doilea tur de scrutin, Vadim l-a sfatuit pe Traian Basescu sa renunte la candidatura in semn de protest fata de fraudarea alegerilor de duminica. “Il sfatuiesc pe Traian Basescu sa nu se duca la turul doi pentru ca se duce victima sigura. Il vor macelari! Il invit sa se alature PRM si sa facem impreuna pasul la ofsaid!”, a spus C.V. Tudor.

Liderul PRM a adaugat: “Daca ar fi sa aleg intre Adrian Nastase si Traian Basescu, l-as alege pe Basescu. Macar pentru ca are moravuri sanatoase”. El a anuntat, de asemenea, ca parlamentarii PRM vor boicota lucrarile parlamentului in cazul in care alegerile din 28 noiembrie, despre care a spus ca au fost fraudate de PSD, nu vor fi anulate.

In aceeasi perioada dintre turul 1 si turul 2 pentru prezidentiale, in revista “Romania Mare”, patronata de Vadim, aparea, pe prima pagina, un material in care Adrian Nastase era acuzat direct ca ar fi homosexual si consumator de droguri. Nastase a anuntat ulterior ca a dat in judecata revista “Romania Mare” pentru publicarea respectivului material.

Dupa aparitia articolului, consilierul lui C.V. Tudor, Nati Meir, in prezent deputat, a emis un comunicat in care afirma ca detine, intr-o banca din Israel, o caseta pe care Nastase este filmat in timp ce intretine raporturi homosexuale. Contactat telefonic de ziarul nostru, Nati Meir a confirmat ca este autorul respectivului comunicat. (Oana Dobre)

Bolcas a verificat buletinele de vot

Alegerea lui Adrian Nastase in functia de conducere a Camerei Deputatilor a fost posibila doar cu ajutorul PRM. Fara suportul partidului condus de Corneliu Vadim Tudor, candidatul PSD nu ar fi avut nici o sansa. Inca de ieri dimineata, PSD era sigur ca PRM va opta pentru Adrian Nastase.

Nu se stie cum si cind s-au produs negocierile intre cele doua partide, mai ales ca PSD declarase public ca nu va colabora cu PRM. Aceste negocieri subterane au luat prin surprindere Alianta D.A., care s-a bazat pe faptul ca PRM va ramine in opozitie, asa cum se declarase in campania electorala.

Decizia PRM de a vota cu PSD s-a produs aproape de sedinta de desemnare a conducerii, lucru care a facut imposibil un contraatac al Aliantei. Hotarirea de a vota cu PSD l-a facut pe liderul de grup al PRM, Lucian Bolcas, sa supravegheze votul fiecarui parlamentar. Rind pe rind, deputatii PRM trebuiau sa treaca prin fata lui Lucian Bolcas si sa arate ca l-au bifat pe Adrian Nastase.

Nici in plenul parlamentului, dar nici intrebati de ziaristi deputatii PRM nu au dorit sa-si motiveze gestul politic de a acorda votul lor candidatului PSD. (Alina Mihai)

Extrase din Regulamentul Camerei Deputatilor: Alegerea presedintelui Camerei Deputatilor

Art. 21. - Presedintele Camerei Deputatilor este ales pe durata mandatului Camerei, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sint inscrise numele si prenumele tuturor candidatilor propusi de grupurile parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singura propunere. Este declarat ales presedinte al Camerei Deputatilor candidatul care a intrunit votul majoritatii deputatilor.

Boc: "Solidarizare a fortelor antidemocratice"

Victoria PSD in desemnarea presedintilor celor doua Camere ale parlamentului a aratat “solidarizarea” intre acest partid si PRM, ceea ce demonstreaza ca fortele aflate la putere “incearca cu orice pret sa ramina la putere”, a apreciat presedintele democrat Emil Boc.

“Coalizarea PSD cu PRM reprezinta o solidarizare a fortelor carora le este teama ca in Romania va veni un cabinet care sa conduca tara spre prosperitate si spre UE. Solidarizarea la catarama intre PSD si PRM demonstreaza ca in Romania nu se intelege semnificatia votului cetatenilor, ca fortele aflate la putere incearca cu orice pret sa ramina la putere.

Este o solidarizare a fortelor antidemocratice impotriva reformarii sistemului democratic”, a spus Boc. In opinia sa, PSD si PRM s-au solidarizat si in “fraudarea votului”, avind in vedere ca au fost incalcate Constitutia si Regulamentele celor doua Camere, votindu-se cu “buletinul deschis”.

“Votul n-a fost unul secret, asa cum prevede legea, si a demonstrat existenta unui mecanism totalitar, antidemocratic, care se mai manifesta in cele doua partide”, a completat Boc.

Intrebat daca reprezentantii Aliantei vor contesta desfasurarea si rezultatul votului, Boc a precizat ca se pot face astfel de contestatii, insa Curtea Constitutionala nu este abilitata sa se pronunte asupra “conflictelor interne” dintr-o Camera a parlamentului, ci doar asupra constitutionalitatii Regulamentelor Senatului si Camerei Deputatilor.

Retragerea deputatilor si senatorilor Aliantei PNL-PD de la votul pentru alegerea presedintilor celor doua Camere a fost analizata si in sedinta de marti a Biroului Permanent National al PD, considerindu-se, potrivit unor surse din partid, ca a fost “o eroare” si ca parlamentarii Aliantei ar fi trebuit sa participe la vot. (A.M.)