Dupa o sedinta-fulger a conducerii largite a PD, presedintele si vicepresedintele acestui partid, Emil Boc si Adriean Videanu, au anuntat din nou ca solutia pentru a realiza stabilitatea politica de care are nevoie Alianta pentru a guverna este declansarea alegerilor anticipate.

Liderii PD privesc aceasta varianta ca pe o rezolvare democratica, practicata in multe tari europene. “Alegerile anticipate nu trebuie privite ca o criza. Reprezinta un exercitiu democratic care se utilizeaza in toate tarile”, a precizat Adriean Videanu.

El a fost completat de Emil Boc, care a insistat asupra faptului ca reluarea alegerilor “reprezinta o solutie” daca nu se va reusi formarea unui guvern care sa reformeze complet institutiile statului si sistemul fiscal, asa cum a promis Alianta D.A.

“De ce are nevoie Romania? De un guvern schiop si de o majoritate relativa sau de trei luni pentru alegeri anticipate?”, s-a intrebat retoric Adriean Videanu. Astfel, el a avansat voalat un termen de trei luni pentru declansarea altor alegeri.

Conducerea PD a mai anuntat ieri ca va merge la consultarile de la Cotroceni cu aceeasi propunere de guvern minoritar sustinut de Alianta si condus de Calin Popescu-Tariceanu.

Negocierile cu UDMR, finalizate

In plus, PD a anuntat tot ieri ca a incheiat negocierile pe programul de guvernare cu UDMR si ca acest partid va face parte din viitorul guvern. “Va anunt ca am finalizat negocierile cu partenereul nostru UDMR, care a acceptat ca programul de guvernare sa fie programul viitorului cabinet si sa introducem elemente specifice minoritatilor maghiare.

Salut faptul ca UDMR nu a adus in discutie problema autonomiei locale. Insa programul de guvernare va avea citeva elemente constitutionale cerute de UDMR, legea invatamintului confesional, legea minoritatilor nationale. In rest, programele noastre sint complementare in proportie de 90%”, a precizat Videanu.

El a mentionat ca, desi nu a ridicat pretentii legate de portofolii ministeriale, UDMR va face parte din viitorul guvern.

Videanu nu a spus insa ce functii vor ocupa cei de la UDMR, precizind ca toate aceste negocieri urmeaza sa aiba loc dupa ce presedintele Romaniei, Traian Basescu, va desemna premierul.

Cit priveste evolutia negocierilor cu PUR, presedintele democrat Emil Boc a aratat ca acest partid ramine “partener” al Aliantei, asteptindu-se deocamdata “concretizarea pozitiei lui Dan Voiculescu” prezentata luni la votul pentru alegerea presedintilor celor doua Camere.

Emil Boc a lasat sa se inteleaga faptul ca discutiile cu PUR vor continua, spunind ca “negocierea este un proces bilateral”. “Dorim sa stim ca sintem asteptati”, a adaugat Boc.

Cum se pot declansa anticipatele?

Prevederile constitutionale fac procedura prin care se pot organiza alegeri anticipate destul de greoaie . Insa nu imposibila. Iata citeva variante de declansare a alegerilor anticipate, in cazul in care Alianta nu va reusi sa obtina, pina la urma, majoritatea parlamentara.

Cea mai simpla varianta

• Daca guvernul Aliantei va fi respins de doua ori in parlament, presedintele Traian Basescu va dizolva legislativul si va declansa alegerile.

Aceasta solutie devine practica numai dupa ce Alianta face de doua ori incercarea de a trece prin parlament propriul guvern. Toata aceasta procedura poate dura, potrivit Constitutiei, cel mult doua luni.

Cea mai complicata solutie

• Este posibil ca, speriat de alternativa alegerilor anticipate, PSD sa voteze pe ascuns (votul este secret) validarea guvernului Aliantei. Cu toate astea, pentru ca viziunile sale difera de cele ale Aliantei, este evident ca PSD va sicana PNL-PD si va trinti in parlament lege dupa lege propuse de guvernul Aliantei. In aceasta situatie, posibilitatea declansarii alegerilor se complica.

In fata unui asemenea scenariu, Alianta are, teoretic, alte solutii. Fie vine in parlament cu o lege pentru care isi asuma raspunderea, cum ar fi, de exemplu, introducerea cotei unice de impozitare, fie guvernul isi da demisia in bloc. Daca isi asuma raspunderea pe o astfel de lege, este de presupus ca PSD se va impotrivi si, in urma unei motiuni de cenzura, guvernul Aliantei va fi demis.

Demisia in bloc

In cazul in care nici acest lucru nu se va intimpla, dar Alianta nu va avea nici majoritate stabila, guvernul va putea demisiona in bloc.

Dar si aici procedurile vor dura foarte mult pentru ca Alianta va trebui sa reinventeze un guvern care sa faca exact acelasi gest: sa-si dea demisia. La fel ca si in prima situatie, guvernul trebuie sa pice de doua ori in parlament pentru a se ajunge la alegeri anticipate.