Peste 4.500 de romance vor pleca la inceputul anului in Spania, la cules de capsuni si citrice, dupa ce angajatorii spanioli care participa in aceste zile la preselectie au suplimentat numarul initial de locuri (4.101) cu inca 406.

Pentru cele 4.507 locuri “se bat” aproximativ 8.000 de persoane (majoritatea femei) din toata tara, miine (joi) fiind ultima zi de preselectie, potrivit directorului Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM), Daniela Nicoleta Andreescu.

Aceasta ne-a spus ca ora de munca e platita de spanioli cu 28-31 euro, asa ca femeile vor obtine lunar 600 de euro, exceptind orele suplimentare.

Contractele se vor incheia pe o perioada de 3-6 luni, la ferme din regiunea Huelva. De la citeva persoane care au fost deja in Spania am aflat ca, daca fac ore suplimentare, leafa poate creste pina la 900-1.000 de euro.

De luni, de cind a inceput preselectia, in fiecare zi au stat la coada mii de persoane, sute de femei innoptind in fata sediului OMFM, ne-a mai spus directorul Daniela Andreescu. Majoritatea celor care s-au inscris in baza de date sint casnice sau lucreaza “la negru” ori pe bani putini.

Desi cunoasterea limbii spaniole nu e necesara, multe femei au deprins notiunile de baza din telenovele, am aflat de la reprezentantii OMFM. In general, spaniolii prefera femeile minione, casatorite si “cu miini muncite”. “Angajatorii spanioli au fost multumiti pentru ca la selectie au venit multe persoane de la tara”, a precizat directoarea OMFM.