Liderul opozitiei ucrainene, Viktor Iuscenko, s-a declarat luni, in cursul dezbaterii televizate dintre cei doi candidati la prezidentiale, foarte sigur ca va cistiga alegerile, spre deosebire de rivalul sau, premierul Viktor Ianukovici, care a parut slabit si nesigur de sansele sale in alegerile de duminica, relateaza AFP.

Viktor Iuscenko, vorbind in limba ucraineana, a denuntat din nou fraudele care au dus la anularea scrutinului precedent, din 21 noiembrie, cistigat de rivalul sau, in timp ce Viktor Ianukovici, exprimindu-se in mare parte in limba rusa, a incercat mai degraba sa se explice, mergind pina la a-si cere scuze in fata alegatorilor si recunoscind implicit victoria rivalului sau.

Candidatul opozitiei, favorit al alegerilor ce se vor desfasura duminica, a denuntat “puterea criminala” si “economia din umbra”, impotriva carora a jurat sa lupte, precum si fraudele care au “ornamentat” votul precedent prin care Ianukovici a fost declarat invingator.

“Trei milioane de voturi au fost furate, s-a incercat sa ni se fure viitorul”, a lansat Iuscenko. Rivalul sau, abandonat de presedintele in exercitiu Leonid Kucima si de o parte din anturajul sau politic, a cerut chiar iertare, la cererea lui Iuscenko, alegatorilor din opozitie pentru ca i-a tratat drept “sobolani portocalii” si “prostovani”.

Dupa ce a dat asigurari pentru ultima oara ca zeci de mii dintre partizanii sai erau pregatiti sa vina la Kiev in caz de victorie a lui Viktor Iuscenko, actualul premier a facut apel la ucraineni sa nu coboare in strada dupa alegerile de duminica, “nici dintr-o parte, nici din cealalta”.

In picioare, fata in fata pe platoul televiziunii publice UT-1, fiecare dintre cei doi candidati purta culorile propriei campanii, batista si cravata portocalie - Iuscenko, cravata bleu - Ianukovici. Un strat gros de machiaj acoperea pe fata lui Iuscenko urmele lasate de otravirea cu dioxina.

“Forta motrice a acestui proces”, a afirmat opozantul in legatura cu “revolutia portocalie”, “sint acesti oameni care nu vor sa traiasca cu puterea criminala, cu economia din umbra, care au vrut libertatea cuvintului si un sistem judiciar independent”.

Opozitia ucraineana, blocata de minerii fideli puterii

Un convoi al opozitiei care il sprijina pe Viktor Iuscenko, candidat la presedintia Ucrainei, a fost intors din drum ieri in momentul in care se indrepta spre Donetk, centrul industrial al regiunii miniere Donbass si fief al candidatului puterii, premierul in exercitiu Viktor Ianukovici, ai carui sustinatori au blocat soseaua.

Convoiul, format din 50 de autoturisme si care a fost denumit “trenul prieteniei”, a fost oprit la doi kilometri in afara orasului industrial Donetk, unde asteptau aproximativ 300 de masini ce purtau steaguri alb-albastre, culoarea electorala a candidatului puterii, premierul Ianukovici.

In aceste conditii, convoiul pro-Iuscenko - la care au participat 150 de persoane, printre care multi muzicieni si artisti si care efectueaza un tur al tarii in vederea sustinerii candidatului opozitiei - s-a intors din drum si a decis sa se indrepte spre Harkov, un alt oras din estul Ucrainei.

“Ne-au inconjurat masinile, au inceput sa bata in capote, tipind si injurind. A fost infricosator, nu stiam ce sa facem”, a relatat prin telefon o participanta. In plus, militantii pro-Ianukovici au aruncat cu pietre in masinile din convoi.

Alti 300 de sustinatori ai actualului premier, printre care numerosi mineri, s-au adunat in piata centrala din Donetk unde, scandind “Ia-nu-ko-vici”, au aruncat cu bulgari de zapada asupra unor efigii imbracate in portocaliu reprezentindu-l pe Iuscenko si pe apropiatii sai colaboratori, Iulia Timosenko si Petro Porosenko, apoi le-au dat foc.

Aceste incidente s-au produs cu cinci zile inainte de repetarea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din 21 noiembrie, anulat de Curtea Suprema de Justitie ca urmare a numarului mare de fraude constatate.