Peste 5.000 de telespectatori din Europa au participat la un sondaj comandat de United Pan-Europe Communications (UPC). Compania de televiziune prin cablu a oferit primul studiu european care surprinde preferintele pe care le au telespectatorii in perioada Sarbatorilor de Craciun.

Telespectatorii din Olanda, Franta, Austria, Polonia, Ungaria, Norvegia, Suedia, Belgia, Cehia, Slovacia si Romania au afirmat, in procent de 76,2%, ca prefera sa stea acasa de Craciun.

Cifrele sondajului au aratat ca mai mult de jumatate din europeni (58,4%) nu concep Craciunul fara televizor. Romanii sint mai legati de micul ecran decit multi europeni, 72% incluzind televizorul intre preocuparile obligatorii de Craciun. Din acest punct de vedere, sintem pe locul patru, dupa cehi (76%), unguri (74%) si slovaci (72,6%).

Cel mai putin interesati de televizor in perioada Craciunului sint, conform sondajului, francezii, numai 36% din ei incluzind programele TV intre preocuparile lor. Romanii s-au clasat peste media europeana in ceea ce priveste interesul pentru mesajul presedintelui tarii.

Sondajul a aratat ca 65% din europeni considera lipsita de importanta interventia televizata a sefului statului, fie ca este vorba despre rege, regina, presedinte sau prim-ministru. Aproape jumatate din romanii intervievati (49%) au afirmat ca este important sa aiba un mesaj din partea sefului statului. Acest raspuns a clasat romanii pe locul 3 intre tarile supuse studiului.

Cei mai interesati de mesajul liderului politic au fost polonezii (57,7%) si norvegienii (53%). Cei mai dezinteresati s-au aratat cehii si suedezii, peste 80% din reprezentantii acestor tari declarind ca nu le prea pasa de ce are de spus seful statului de Sarbatori.

Conform studiului, tendinta europeana din acest punct de vedere este de dezinteres, media europenilor pentru care pozitia oficiala nu conteaza fiind de peste 65%.

Romanii, mai insensibili la violenta TV, dar mai religiosi

Mai mult de jumatate din romani nu sint deranjati de violenta de pe micul ecran. Romanii si suedezii au fost singurii europeni care au declarat, in proportie de peste 50%, ca nu au nici o problema cu violenta prezentata la televizor de Craciun.

Interesant este ca in restul tarilor din Europa centrala si de est reactia impotriva violentei la televizor a fost foarte vehementa, 91,3% din unguri declarindu-se impotriva scenelor dure prezentate in aceasta perioada. Paradoxal, romanii au fost printre natiunile cu un public dornic sa urmareasca slujbele religioase de Craciun fie la biserica, fie pe micul ecran.

51% din romanii intervievati au afirmat ca se duc la biserica sau urmaresc transmisiunile televizate ale slujbelor religioase de Craciun. Numai polonezii (90,7%) si slovacii (60%) s-au declarat mai religiosi decit romanii.

Filmul preferat de romani de Craciun - “Singur acasa”

54,1% din romani au declarat ca gasesc programele TV mai bune de Craciun decit de obicei. Mai multumiti decit noi nu au fost decit slovacii (63%). Conform aceluiasi sondaj, romanii se arata foarte sociabili de Craciun, 67% din ei afirmind ca vor petrece Sarbatorile in grupuri de 3-10 persoane. Studiul a aratat ca filmul preferat de Craciun este, pentru romani, comedia “Singur acasa”.

Surprinzatoare a fost a doua optiune a romanilor pentru pelicula clasica “White Christmas”, un film din 1954 cu Bing Crosby. Pe locul trei intre preferintele cinematografice s-a clasat “Sunetul muzicii”.

Doar 13,8% urmaresc numai TVR de Sarbatori

Europa centrala si de est s-a aratat mult mai interesata de televiziune decit statele din Vest. Mai mult decit atit, sondajul arata ca est-europenii manifesta un interes scazut pentru programele televiziunii publice. Daca 40% din francezi se uita de Craciun numai la televiziunea publica, doar 13,8% din romani aleg exclusiv TVR.