Autorizarea companiei Astra de a practica, si in 2005, asigurari de raspundere civila pentru pagube produse tertilor prin accidente de autovehicule (RCA) a provocat o surpriza de proportii, pentru ca, in urma cu doar cateva luni, societatea nu-si putea onora nici macar obligatiile de plata pentru dosarele de dauna finalizate.

Potrivit unor surse din Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), situatia financiara a societatii de asigurare Astra nu era in conformitate cu cerintele legale in privinta coeficientului de lichiditate. "Noi am introdus acest indicator pentru ca unele societati au neglijat plata daunelor, deoarece nu prea aveau resurse lichide la indemana.

Acest coeficient presupune ca societatea de asigurare sa aiba cel putin atatia bani cate obligatii de plata are pe luna respectiva", ne-au declarat aceleasi surse. Astra a reusit sa demonstreze oficialilor CSA, printr-un artificiu la limita legii, ca ar dispune de suficiente lichiditati pentru a-si onora obligatiile de plata.

Banii provin insa dintr-un credit bancar, gajat cu jumatate din valoarea unui imobil aflat in patrimoniul societatii.