Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a declarat ieri in favoarea unei eventuale colaborari cu Viktor Iuscenko, in situatia in care acesta ar castiga alegerile prezidentiale care vor avea loc duminica in Ucraina, informeaza Reuters.

"Il cunosc pe domnul Iuscenko, dupa cum il cunosc si pe actualul prim-ministru (al Ucrainei n.red.), Viktor Ianukovici," a afirmat Vladimir Putin in cadrul unei conferinte de presa. "La fel ca Ianukovici, acesta a facut parte din echipa presedintelui Kucima si nu vad nici o problema (in a colabora cu acesta, n.red)", a continuat presedintele rus.

In luna noiembrie, inaintea primului tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Ucraina, liderul de la Kremlin i-a acordat sprijin electoral evident candidatului pro-rus la prezidentialele din Ucraina, premierul Viktor Ianukovici, ceea ce i-a asigurat acestuia voturile rusofonilor din estul Ucrainei.

In ultimele saptamani insa, dupa masivele demonstratii care au avut loc in Kiev in favoarea candidatului pro-european Viktor Iuscenko, acesta a devenit favorit evident la scrutinul care va avea loc duminica.

Este de asteptat ca declaratia binevoitoare a lui Vladimir Putin fata de liderul Opozitiei Viktor Iuscenko - aceasta fiind prima schimbare de ton favorabila acestuia - sa ii aduca lui Iuscenko numeroase voturi din tabara sustinatorilor lui Viktor Ianukovici.

Iuscenko a castigat duelul televizat cu Ianukovici

Cu ocazia dezbaterilor televizate de luni seara, Viktor Iuscenko s-a remarcat printr-o atitudine deosebit de incisiva fata de rivalul sau, Viktor Ianukovici.

Liderul Opozitiei democratice a abordat subiectul fraudarii alegerilor prezindentiale din noiembrie, solicitand adversarului sau politic "o explicatie morala" pentru voturile ilicite care au inclinat balanta in favoarea lui Ianukovici in cadrul ultimului tur de scrutin al prezidentialelor.

"Esti o persoana religioasa, nu-i asa? Sa nu furi... Iar tu ai furat 3 milioane de voturi. Pesemne Curtea Suprema minte, iar tu spui adevarul?," l-a intrebat Iuscenko pe Ianukovici.

Ofensiva candidatului liberal ucrainean s-a accentuat, Iuscenko aducand in discutie cazierul rivalului sau politic, acuzat de furt si agresiune in tinerete.

"Mainile acestea nu au furat nimic. Nu am fost niciodata in inchisoare. Am fost un bancher cinsitit si sunt o persoana cinstita," a declarat Iuscenko, delimitandu-se astfel de deprinderile din tinerete ale lui Ianukovici.

Iuscenko, cunoscut pentru orientarea sa pro-occidentala, a denuntat afilierea contra-candidatului sau cu Kremlinul, propunand indepartarea politica a Ucrainei de Rusia.

"Trebuie sa ne asiguram ca presedintele ucrainean nu va fi ales la Moscova," a afirmat Iuscenko in cadrul dezbaterii televizate, citat de CNN.

Totusi, atitudinea lui Iuscenko fata de Rusia nu a fost una de respingere totala, liberalul ucrainean declarandu-se prieten al acesteia si afirmand ca, daca va iesi invingator in scrutinul de duminica, nu va afecta in nici un fel drepturile milioanelor de cetateni vorbitori de limba rusa prezenti in Ucraina. (D.E.)